Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

CNN: Ανήλικοι πρόσφυγες πωλούν το κορμί τους στο κέντρο της Αθήνας για να επιβιώσουν (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην καρδιά της Αθήνας, οι δρόμοι και οι πλατείες σφύζουν από ζωή, με καφέ και εστιατόρια γεμάτα με κόσμο και τους σταθμούς του μετρό να είναι πάντα γεμάτοι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, λίγο πιο πίσω, στην πλατεία Βικτωρίας, συναντά κανείς έναν κόσμο σεξουαλικής επιβίωσης και εκμετάλλευσης.

Το εμπόριο του σεξ πάντα υπήρχε στην πλατεία, αλλά μετά τον διογκωμένο αριθμό προσφύγων που φτάνουν από τη μέση Ανατολή, το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Πολλά ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, κυρίως αγόρια, μπλέχτηκαν σ’ αυτό το δίκτυο, σε μια προσπάθεια απελπισίας να βρουν χρήματα για την επιβίωσή τους.

Πώς λειτουργεί το δίκτυο

Το «παιχνίδι» ξεκινά με ένα κοίταγμα, ένα φαινομενικά αθώο γεια ή μία παράκληση για ένα τσιγάρο. Σε ένα παγκάκι, ένας μεγαλύτερος άντρας τρίβει τους ώμους ενός νεαρού πρόσφυγα. Άλλοι περιπλανιούνται στη πλατεία σε μικρές ομάδες, εξερευνώντας τις επιλογές τους. Υπάρχουν μεγαλύτεροι άντρες που προσφέρουν στέγη, φαγητό, ρούχα, αλλά οι ανήλικοι θέλουν χρήματα.

Από εκείνους που ψάχνουν ένα τρόπο διαφυγής είναι και ο Ali, ένα 17χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν. Ήρθε στην Ευρώπη με την ελπίδα να μορφωθεί και σταδιακά να φέρει και τη μητέρα του εδώ. Έφτασε στην Ελλάδα μόνος, έχοντας μαζί του μόλις €270 και κανένα μέρος να μείνει, για να βρεθεί σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο ναρκωτικά και πορνεία. Τώρα, εξαρτάται από τα ναρκωτικά και τα χρήματα που εξασφαλίζει από τους πελάτες. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας για το πως έχει γίνει η ζωή του είναι αμείλικτη. «Είπα στον εαυτό μου, “κοίτα, ήρθες στην Ευρώπη ποιος είναι ο στόχος σου;”», λέει στο CNN ο 17 χρονος. «Δεν το κάνω επειδή μου αρέσει. Αν έκανα κάτι που μου άρεσε, θα έβγαινα με ένα κορίτσι. [Αλλά] επειδή δεν έχω λεφτά, δεν έχω και επιλογή». Όπως πολλοί από τους φίλους του, σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Ali πηγαίνει τακτικά στο κοντινό πάρκο όπου συνήθως γίνονται οι δοσοληψίες με τους ντόπιους, με την τιμή να κυμαίνεται από €5 έως €12. «Κάποιοι δίνουν €3, κάποιοι €100, κάποιοι €80. Αλλά δεν πάω με κανέναν για κάτω από €60», εξηγεί ο Ali.

«Είναι πολύ δύσκολο…»

Στον δρόμο, δεκάδες πεταμένα προφυλακτικά… «Στο τέλος της μέρας, όταν πηγαίνεις στο πάρκο, έρχονται (σ.σ. άντρες), και μερικοί κατεβάζουν τα παντελόνια τους για να σου δείξουν τα οπίσθια τους» λέει ο Ali. «Άλλοι έρχονται, σου μιλάνε και σου δείχνουν τα λεφτά, πάει κάπως έτσι». Ο Ali υποστηρίζει ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους άντρες προσφέρονται να πάνε τα αγόρια σε μία τοπική ντίσκο και μετά πίσω στα σπίτια τους.

161019112231-athens-prostitution-arwa-exlarge-169

Σύμφωνα με το CNN, ο Ali εκδίδεται μέρα παρά μέρα τις τελευταίες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Τα χρήματα και η ευκαιρία για ένα ζεστό κρεβάτι είναι πολύ καλές για να τις αρνηθεί. «Κάποιο θα σε πάρουν στο σπίτι τους, θα σε ντύσουν, ότι σου αρέσει», τονίζει. «Θα σου συμπεριφερθούν σαν να είσαι ο σύζυγός τους, το αγόρι τους, θα σου δώσουν €200, €300, €400». «Είναι πολύ δύσκολο. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να βρίσκεται με έναν άλλο άνθρωπο κάτω από αυτές τις συνθήκες; Αυτοί οι άντρες είναι άρρωστοι. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το κάνω, δεν γίνεται πιο εύκολο», ομολογεί ο Ali.

Όπως αναφέρει το CNN, η ελληνική αστυνομία, σε δήλωσή της, υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καταγγελίες για ασυνόδευτους ανήλικους που εμπλέκονται στο εμπόριο του σεξ, στις δύο περιοχές που επισκέφτηκε.

Η ελπίδα

Οι περισσότεροι πρόσφυγες παραμένουν προσκολλημένοι στις υποσχέσεις των δουλεμπόρων, οι οποίοι περιφέρονται στην πλατεία και τους υπόσχονται πως θα τους προσφέρουν άσυλο.

Πιστεύουν πως αν μαζέψουν αρκετά χρήματα θα τους οδηγήσουν παράνομα στην Δυτική Ευρώπη.

«Είναι τρομερό για εμάς… για μένα και για σένα», λέει ο Τάσος.

«Αλλά γι’ αυτούς, για τους πελάτες και για τους δουλεμπόρους, είναι φρέσκο κρέας. Είναι εξαιρετικά εύκολο να εκμεταλλευτούν ανθρώπους που είναι απελπισμένοι».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ