Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες σε Όλυμπο και Χίο (εικόνες – video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε αγώνα επιβίωσης επιδίδονται οι πρόσφυγες στην Πέτρα Ολύμπου και στη Σούδα της Χίου, καθώς βλέπουν το χιόνι και τη βροχή να «βουλιάζουν» τις σκηνές τους, μέσα στις οποίες βρίσκονται όλα τα υπάρχοντά τους.

Πέτρα Ολύμπου

Στο σημείο που είναι στημένες οι σκηνές, το χιόνι ξεπερνάει τους 10 πόντους, ενώ στην περιοχή οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το 0.

petraa3

petraa7

petraa

Τις εικόνες ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ισπανός γραμματέας Paul Carr της μη κερδοσκοπικής Collective Calling σχολιάζοντας: «Προσευχηθείτε για τους πρόσφυγες εδώ στην Ελλάδα. Ξυπνήσαμε κάτω από ένα στρώμα χιονιού και συνεχίζει να ρίχνει».

Χίος

Σκηνές που κάθε άλλο παρά τιμούν τον τόπο και την ιστορία του νησιού καταγράφει ο φωτογραφικός φακός του politischios.gr στον καταυλισμό προσφύγων της Σούδας. Εκεί όπου η καθημερινότητα των 200 προσφυγικών οικογενειών που παραμένουν στην παραλία του Φρουρίου, μοιάζει με κόλαση.

Τη νεροποντή των προηγούμενων ημερών, ήρθε να αντικαταστήσει ο δυνατός βοριάς και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Σκηνές διαλυμένες από τον αέρα και κύματα που φθάνουν στο ύψος του επιθαλάσσιου τείχους του Κάστρου συνθέτουν το σημερινό θλιβερό μοτίβο ενός καταυλισμού που έχει αφεθεί στην τύχη του από πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση.

dsc_0934

Όπως εξηγούν στον «π» οι πρόσφυγες: «Είναι αδιανόητο να επιβιώσει κανείς κάτω από τέτοιες συνθήκες. Τα μωρά όλο το βράδυ έκλαιγαν γιατί άλλα κρύωναν και άλλα φοβόντουσαν. Είναι ζήτημα χρόνου να αρρωστήσουν».

dsc_0970_0

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ