Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Άρχισε η δίκη Παπαγεωργόπουλου για την υπόθεση της πάγιας προκαταβολής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με καθυστέρηση τριών ετών κι έπειτα από συνολικά έξι αναβολές, άρχισε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη λεγόμενη «Παγία Προκαταβολή» του δήμου Θεσσαλονίκης που βαραίνει τη διοίκηση του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Ο κ.Παπαγεωργόπουλος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον επί των ημερών του γενικό γραμματέα, Μιχάλη Λεμούσια, τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών και έντεκα υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

Η «Παγία» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη μικροδαπανών του Δήμου, ενώ η ζημιά που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- προκλήθηκε στο Δημόσιο, από το 1999 έως το 2007, προσεγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο διάστημα της επίδικης περιόδου καθόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης του κεντρικού δήμου.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι υπήρχαν ψίθυροι πως κάτι συμβαίνει με την «Παγία», γεγονός που -σύμφωνα με τον ίδιο- επιβεβαιώθηκε όταν ανάλαβε τη διερεύνηση των καταγγελιών η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν χαμένα τιμολόγια» ανέφερε, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διαχειρίστρια του ταμείου, στο λογιστήριο, στους διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών, ακόμη και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον δήμαρχο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου αναφορικά με τις ευθύνες των αιρετών, ο κ. Μπουτάρης είπε: «Για όλα φταίει ο δήμαρχος. Ο αντιδήμαρχος οφείλει να προστατέψει τον δήμαρχο. Ο δήμαρχος μεταβιβάζει την αρμοδιότητα στον αντιδήμαρχο, δεν τον εξουσιοδοτεί. Πρέπει να έχει το νου του. Εάν λείπουν λεφτά και βέβαια φταίει».

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει περισσότερα από είκοσι άτομα, ενώ η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, εκ των βασικών μαρτύρων, θα καταθέσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ