Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Δίκη Χ.Α.: «Το κίνητρο ήταν να καθαρίσει η Ζώνη από τους κομμουνιστές», τονίζει ο μάρτυρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα, Αντώνης Ρηγόπουλος

Συνεχίστηκε για 106η ημέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής με την εξέταση του μάρτυρα Μιχάλη Βαξεβάνη, ο οποίος καταθέτει για την υπόθεση της επίθεσης χρυσαυγιτών σε ομάδα μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβρη του 2013, στο Πέραμα.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εξέταση του Δημήτρη Διαμαντάκη ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την επίθεση «δολοφονική».

Ο κ. Βαξεβάνης, απευθυνόμενος προς το δικαστήριο περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης τονίζοντας ότι οι επιτιθέμενοι ήταν ενήλικοι άνδρες οι περισσότεροι εκ των οποίων, κρατούσαν καδρόνια με μεταλικές απολήξεις και φορούσαν κράνη. 

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι καθώς μια ομάδα 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, έγραφαν ένα σύνθημα προπαγανδίζοντας το φεστιβάλ της ΚΝΕ, δύο οπλισμένες ομάδες, τις οποίες χαρακτήρισε «μπουλούκια», τους πλησίασαν. Ορισμένοι από αυτούς, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν γυμνοί από τη μέση και πάνω, καθώς είχαν γυρίσει τις μπλούζες τους για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

«Όταν μας περικύκλωσαν, δύο άτομα ήρθαν πιο μπροστά και φώναζαν”που είναι ο Πουλικόγιαννης;”. Ένας από τους δύο ήταν ο Χατζηδάκης», είπε ο μάρτυρας. Σχετικά με τον κατηγορούμενο Χατζηδάκη, ο κ. Βαξεβάνης είπε ότι τον γνώριζε από τη Ζώνη, καθώς είχαν συναντηθεί σε συνάντηση στο συνδικάτο και σε κινητοποίηση του συνδικάτου για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, στην εταιρεία που εργαζόταν ο Χατζηδάκης. «Είχα κάτσει μαζί τους, ήπιαμε καφέ. Τον ρώτησα “Τι γίνεται συνάδελφοι” κλπ.».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι δύο που ήρθαν μπροστά είπαν: «Είμαστε από τη Χ.Α.. Φύγετε από δω πέρα, πλέον κουμάντο κάνουμε εμείς».

Ο κ. Βαξεβάνης, όπως και οι προηγούμενοι μάρτυρες, υπενθύμισε το βίντεο όπου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Λαγός είπε ότι «η Ζώνη θα καθαρίσει από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ», μόλις έναν μήνα πριν την επίθεση.

«Ο Χατζηδάκης και ο Πανταζής ήταν ακάλυπτοι και δεν κρατούσαν τίποτα. Ο Αντωνακόπουλος, που ήταν πιο δίπλα και, τον οποίο εγώ ήξερα ως “Κούλη”, κρατούσε ένα κοντόξυλο. […] Κρατούσε το ξύλο χιαστί, με έσπρωξε προς τα πίσω φωνάζοντας “πίσω ρε μ..ιά”, και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ροπαλιές», σημειώνει ο μάρτυρας.

Βαξεβάνης: Στην προσπάθειά μου να αποφύγω τα χτυπήματα είδα τον Πουλικόγιαννη πεσμένο, αιμόφυρτο, μου έδωσε την εικόνα ενός ανθρώπου που ψυχομαχεί και έπεσα πάνω του ενστικτωδώς για να τον προστατέψω.
Πρόεδρος: Και μετά;
Βαξεβάνης: Με μεγάλη δυσκολία τον μετακινώ προς τα αυτοκίνητα. Ο άνθρωπος ήταν «τσουβάλι», «ζωντανός – νεκρός».Όταν τον έσερνα ανέκτησε τις αισθήσεις του, και νομίζοντας ότι είναι ακόμη όρθιος, ρωτούσε «γιατί μας χτυπάτε;». Μετά ξαναλιποθύμησε. Εκείνοι άρχισαν να σπάνε τα αυτοκίνητα».

Ο Βαξεβάνης, είπε ότι μάλλον ο Χατζηδάκης είπε «το Πέραμα από εδώ», δίνοντας το σήμα λήξης της επίθεσης. «Τότε οι επιτιθέμενοι αρχίζουν να μας πετάνε τα ξύλα και τις πέτρες που κρατούσαν και να απομακρύνονται».

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την πρόθεση των επιτιθέμενων «ανθρωποκτόνο». «Όταν πέφτουν ξύλα με ελάσματα ποιος άλλος μπορεί να είναι ο σκοπός; Ήθελαν αίμα».

Βαξεβάνης:To κίνητρο ήταν να καθαρίσει η Ζώνη
Πρόεδρος: Να καθαρίσει από τι;
Βαξεβάνης: Από τους κομμουνιστές. Ήταν ξεκάθαρο από 8/8 (σ.σ.: το βίντεο Λαγού). Να σπάσει το απόστημα του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

O κ. Βαξεβάνης επανήλθε στις καταγγελίες που είχε κάνει και ο πρόεδρος του συνδικάτου Σ. Πουλικόγιαννη, ότι υπήρχε συμφωνία εργολάβων – ΧΑ να διώξουν το συνδικάτο από τη Ζώνη. Τόνισε μάλιστα ότι από το 2008 είχε ξεκινήσει από μια μερίδα εργολάβων «βιομηχανία μηνύσεων» εναντίον του σωματείου.

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή παρουσίασε σειρά φωτογραφιών που δείχνουν στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής να χαιρετούν ναζιστικά και να φέρουν ναζιστικά σύμβολα. Από την πλευρά της η υπεράσπιση αντέδρασε σχετικά με τη σκοπιμότητα της παρουσίασης αυτών των εικόνων, με την πολιτική αγωγή να υπενθυμίζει ότι το κατηγορητήριο αφορά «εγκληματική οργάνωση με κοινοβουλευτικό μανδύα». 

779be48b2b7cfd351bce1e02463c3075

Η πρόεδρος του δικαστηρίου προχώρησε στην καθιερωμένη μισάωρη διακοπή όταν η πλευρά της υπεράσπισης δημιούργησε ένταση σχετικά με τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν. Η ένταση ξεκίνησε όταν ο μάρτυρας περιέγραψε μια φωτογραφία στην οποία ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος χαιρετάει ναζιστικά καθώς μιλάει σε εκδήλωση του κόμματος. Η πλευρά της υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο μάρτυρας δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο Μιχαλολιάκος χαιρετάει ναζιστικά στη συγκεκριμένη φωτογραφία, καθώς δεν ακούει τι λέει. «Μπορεί να απλά να έχει σηκώσει το χέρι», είπε ένας συνήγορος υπεράσπισης χαρακτηριστικά.

Μάλιστα από την ίδια πλευρά, και αφού είχε διακοπεί η διαδικασία, ακούστηκε η φράση «ας όψεται ο Καραμανλής που σας νομιμοποίησε». 

Μετά το διάλειμμα, η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής με ερωτήσεις σχετικές με τη συγκεκριμένη επίθεση, και ξεκίνησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για την 1η Δεκεμβρίου στο Εφετείο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ