Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Δίκη ΧΑ: «Ο Ρουπακιάς δεν ήξερε από μαχαίρια και το ψωμί με το χέρι το έκοβε», λέει η αδελφή του (εικόνες)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκληρώθηκε η 75η δικάσιμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών και θα συνεχιστεί την Δευτέρα, ενώ σήμερα Παρασκευή, 14 από τους 18 κατηγορούμενους να βρίσκονται στην αίθουσα.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί κατά την είσοδο του κοινού και όπως επιβεβαιώνει το γραφείο τύπου της ΓΑΔΑ προσήχθη Έλληνας, 36 ετών ο οποίος επιχείρησε να μπει στο δικαστήριο έχοντας στο τσαντάκι του μαχαίρι με λάμα 3 εκατοστών. Κρατείται στην ΓΑΔΑ έως αυτή την ώρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που περίμεναν να μπουν στο Εφετείο το άτομο προερχόταν από κοινό της ΧΑ, ενώ άλλοι λένε ότι φορούσε μπλούζα με ναζιστικά σύμβολα.

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του φίλου του Παύλου Φύσσα και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του, Ηλία Κοντονικόλα, και ξεκίνησε η κατάθεση της αδελφής του Γιώργου Ρουπακιά, Χρυσούλας Ρουπακιά.

Μάρτυρας καταθέτει στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, όπου το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους, Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Χρυσούλα Ρουπακιά καταθέτει πως ο αδελφός της δεν ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής αλλά ψηφοφόρος, ότι του άρεσε να βοηθάει και πήγαινε πήγαινε στα γραφεία.  Η ίδια δήλωσε πως είχε πάει κι εκείνη σε εκδηλώσεις της Χ.Α. στον Μελιγαλά, στις Θερμοπύλες και αλλού. Εκεί συναντούσε τον αδερφό της ο οποίος δεν την ενημέρωνε για τη δράση του και την ενασχόλησή του με τη Χ.Α., ήξερε όμως τρία «παιδιά από το γραφείο», οι οποίοι είναι ο Πατέλης, ο Τσόρβας και ο Καζαντζογλου.

Σύνεδρος: Είστε σίγουρη πως ο αδερφός σας ήταν απλώς ψηφοφόρος της ΧΑ;

Ρουπ: Ναι

Συν.: Όχι μέλος;

Ρουπ.: Πιστεύω αν ήταν μέλος θα μου το είχε πει

Συν.: Τότε γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο Μιχαλολιάκος; Το κάνει για κάθε ψηφοφόρο αυτό;

Ρουπ.: Δεν ξέρω…

Η αδελφή του Ρουπακιά περιγράφει τον αδελφό της ως έναν ήρεμο, άνθρωπο που δεν φώναζε και δεν έκανε φασαρίες.

Η ίδια ενημερώθηκε από τον Ρουπακιά. Της είπε πως τσακώθηκε με κάποιους και τον έχουν στο Α.Τ. Κερατσινίου και να του πάει τσιγάρα και νερό.

«Όταν έφτασα στο τμήμα ήταν πολύς κόσμος έξω…εγώ φοβήθηκα, δεν κατέβηκα από το αμάξι. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα δεν κατεβαίνω, έχει κόσμο και φοβάμαι, πήγα στην αγορά να κάνω τα ψώνια μου και πήγα μετά να τον δω, μου είπαν πως δεν μπορώ να τον δω εκείνη την ώρα. Είδα να τον βάζουν στο περιπολικό και πίσω του να τρέχουν κάποιοι και να φωνάζουν ‘πούστη φασίστα θα σε σκοτώσουμε!’»

Κατηγορούμενοι στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, όπου το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους, Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ρουπακιά: Τότε επικοινώνησα με την σύζυγο του και μου είπε ότι δεν ξέρει ούτε εκείνη και τα βλέπει από το ίντερνετ. Τότε κι εγώ χτύπησα στο ίντερνετ επίθεση Αμφιάλη 17 Σεπτεμβρίου και άρχισε να μου βγάζει…

Πρόεδρος: Επίθεση στην Αμφιάλη πώς σας ήρθε να γράψετε;

Ρουπ: Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκα, ασυναίσθητα το έγραψα

Πρ: μα ποιο στοιχείο σας έκανε να γράψετε επίθεση στην Αμφιάλη;

Ρουπ: κανένα, ασυναίσθητα το έγραψα,αν είχα ακούσει για τρακάρισμα στο Κολωνάκι θα έγραφα αυτό. Είδα ότι το παιδί ήταν τραυματισμένο, είδα φωτογραφίες του παιδιού, του θανόντος. Το όνομα του αδελφού μου δεν ήταν στα αποτελέσματα, μετά ήταν, γύρω στις 6 που έκανα ανανέωση.

Πρ: Και πού ξέρατε ότι έχει σχέση με τον αδερφό σας; θα μπορούσε να είχε γίνει οτιδήποτε.
Ρουπ: Εγώ ξέρω ότι έχει τσακωθεί με κάποιους.

Ρουπ: Στις 6 έμαθα (από το ιντερνετ) ότι έχει πεθάνει το παιδί και ότι ο Γιώργος έχει ομολογήσει την ανθρωποκτονία.

Πρ: Και; πήρατε τη νύφη σας και τι σας είπε;

Ρουπ: Ότι πήρε το Γιώργο ο Δήμου γύρω στις 11 με 11:30 και του είπε ότι κάτι έχει συμβεί στην τοπική και αν γνωρίζει ο αδερφός μου κάτι.  ο αδερφός μου του είπε ότι δεν ξέρει, και ότι ξεκινάει για εκεί και είπε στην νύφη μου Αγγελική ‘πάω θα τα πούμε μετά’.

ΠΡ: ο Δήμου ποιος είναι;

Ρουπ: δεν ξέρω.

Πρ: ο αδερφός σας ήξερε τι γινόταν;

Ρουπ: από αυτά που μου είπε πολύ αργότερα, δεν ήξερε.

Η αδερφή του Γώργου Ρουπακιά καταθέτει πως ο αδερφός της δεν είχε σχέση με τα μαχαίρια.

Ρουπ: «Ούτε το ψωμί δεν έκοβε με μαχαίρι…αλλά με το χέρι». 

ΠΡ: Το κρέας;

Ρουπ: Με το χέρι..

ΠΡ: Δεν μάθατε ποτέ τι έγινε; Εδώ λέει στην κατάθεση σας πως «καλύπτει τον Πατέλη»;

Ρουπ: Ναι…

ΠΡ: Τι εννοούσατε;

Ρουπ: Δεν έμαθα ποτέ, όταν ρωτούσα μέσω Facebook μου έλεγαν «Μην ψάχνεις, καλύπτει τον Πατέλη» αυτό, δεν έμαθα ποτέ ούτε τι εννοούσαν, ούτε τι έγινε.

Η μάρτυρας αποδίδει την δολοφονία του Ρουπακιά -βάσει όσων γνωρίζει από τον αδερφό της-στον φόβο που ένιωσε ο δράστης από τους τέσσερις που ισχυρίζεται πως τον τράβηξαν από το αμάξι.

Ρουπ: Τρόμαξε όταν παρκάρισε…ήταν ανάποδα στον δρόμο

ΠΡ: Ήταν ανάποδα στον δρόμο;

Ρουπ: Ναι…

ΠΡ: Γιατί;

Ρουπ: Δεν έβρισκε να παρκάρει άλλου;

ΠΡ: Γιατί να παρκάρει;

Ρουπ: Δεν ξέρω…

ΠΡ: Γιατί πήγε εκεί;

Ρουπ: Δεν ξέρω…

Μάρτυρας καταθέτει στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, όπου το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους, Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε κλίμα έντασης μεταξύ του μάρτυρα και της υπεράσπισης συνεχίστηκε και τελείωσε η κατάθεση του Κοντονικόλα, με την υπεράσπιση για ακόμα μια φορά να προσπαθεί να εξισώσει τη Χρυσή Αυγή με το ΚΚΕ, και τον μάρτυρα και την Πρόεδρο να αντιδρούν.

Συνήγορος υπεράσπισης: Πιστεύετε πως με την επίθεση αυτή θα μπορούσαν να σας έχουν σκοτώσει;

Μάρτυρας: Μας σκοτώσανε…

Συν. υπ.:  Ξέρετε τις πολιτικές θέσεις της ΧΑ;

Μάρτυρας: Είναι ναζιστικές.

Συν. υπ. : Τι εννοείτε ναζιστικές;

Μάρτυρας: Δεν θέλουν τους μετανάστες , πιστεύουν στην καθαρότητα φυλής, τέτοια πράγματα.

Συν. υπ.:Δεν σας ρώτησα για την ιδεολογία, αλλά για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος. Τι πιστεύει για το μνημόνιο, το ευρώ, την ΑΟΖ, την εθνική άμυνα

Μάρτυρας:Δεν γνωρίζω

Συν. υπ.: Είναι το μόνο κόμμα που λέει ας πούμε για το ευρώ;

Μάρτυρας: Όχι, το λέει και το ΚΚΕ

Συν. υπ.: Άρα το ΚΚΕ είναι ναζιστικό;

Πρόεδρος: Όχι συμπεράσματα, ο μάρτυρας απάντησε.

Ηχηρή ήταν και πάλι η παρέμβαση της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας όταν ο συνήγορος υπεράσπισης, ρώτησε γιατί συνελήφθησαν άτομα της παρέας του και ποιος κάλεσε την αστυνομία και ο μάρτυρας απάντησε πως δεν γνωρίζει. Τότε η υπεράσπιση έδειξε ενοχλημένη «επιπλήττοντας» τον μάρτυρα: «Κύριε μάρτυς εδώ προσπαθούμε να δούμε τι γίνεται με μια δολοφονία που κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου»

Εκείνη την ώρα ακούστηκε από το κοινό η Μάγδα Φύσσα να λέει: «Τώρα σ έπιασε ο πόνος για την ζωή που κόστισε η δολοφονία»

Την Πέμπτη ενώπιον του ακροατηρίου κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας και φίλος του Φύσσα, Ηλίας Κοντονικόλας ο οποίος χαρακτήρισε «οργανωμένο σχέδιο την απρόκλητη επίθεση από τους χρυσαυγίτες».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ