Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Επιστροφή στα θρανία με προχειρότητες και μπαλώματα – 11.000 κρούσματα στις ηλικίες 0- 17 ετών μέσα στο Σαββατοκύριακο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επικίνδυνη ανευθυνότητα που ρίχνει την ευθύνη σε γονείς και εκπαιδευτικούς συνοδεύει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο άνοιγμα των σχολείων. Από νωρίς το πρωί, όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν self test από φαρμακεία, σπεύδουν να τα πάρουν από τα σχολεία.

Σύμφωνα με το τραγελαφικό σχέδιο των αρμόδιων υπουργείων, οι γονείς θα κάνουν τα self test στο… πεζοδρόμιο, θα το δηλώσουν μέσω κινητού τηλεφώνου, ώστε να μπουν τα παιδιά στις τάξεις για μάθημα.

Παρά την εμμονή της κυβέρνησης να διατηρεί το πρωτοφανές 50%+1 για το κλείσιμο μίας τάξης, ώστε να κρύψει κάτω από το χαλί την τεράστια διασπορά στην κοινότητα, οι γονείς κρατούν πιο υπεύθυνη στάση. Ακόμα κι έτσι, μέσα στο Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν 11.000 κρούσματα στις ηλικίες 0-17 ετών, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση διενέργειας τεστ.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση από τους καθηγητές

Η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει ελλιπές το υγειονομικό πλαίσιο και προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 14.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, αναφέρει: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε διερεύνηση θεσμικών και νομικών ενεργειών, για τη διασφάλιση της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Καλούμε τους/τις συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.30 μ.μ. στο ΥΠΑΙΘ για να απαιτήσουμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Για το λόγο αυτό κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00!».

Στην ανακοίνωσή της, ο ΟΛΜΕ σημειώνει ακόμη ότι, στη συνάντησή τους με την υπουργό Παιδείας, δεν υπήρξε «καμία θετική ανταπόκριση στα προβλήματα και στα επιστημονικώς τεκμηριωμένα αιτήματα».

Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ είναι:

αραίωση των πολυπληθών τμημάτων
πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας
δωρεάν rapid test σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ
προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ
αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες
δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας και αντισηπτικά)
Η ΟΛΜΕ διαφωνεί, επίσης, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και με το μέτρο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών. Η Ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο, ότι κάλεσε την ΟΛΜΕ «για να καλύψει επικοινωνιακές ανάγκες», μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΑΙΘ για την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει εγγράφως στις 16/12 άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. «Η κ. Κεραμέως δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει, έστω και αρνητικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο:

1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων (θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο).

2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test  θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου, έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Παράλληλα, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Τέλος, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ