Μπορεί το Αχίλλειο να είναι από τα πιο ονομαστά μνημεία της Κέρκυρας, όμως, πραγματικό κομψοτέχνημα, που εντυπωσιάζει ντόπιους και ξένους, είναι και το αριστοτεχνικά φτιαγμένο, βενετσιάνικο πηγάδι του 17ου αιώνα στην πλατεία Κρεμαστής.
Είναι αλήθεια πως όποιος βρεθεί σε ιταλικές πόλεις θα θαυμάσει τη διαχείριση του νερού με αποκορύφωμα με το περίφημο συντριβάνι Fontana di Trevi. Όμως, και στην Κέρκυρα, εντυπωσιάζουν οι εννέα δεξαμενές νερού που έχτισαν οι Ενετοί, πέραν αυτών που ήταν μέσα στο φρούριο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία στην πόλη του νησιού. Και σ΄άλλες πόλεις, που είχαν ενετική κυριαρχία, όπως το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο είναι θαυμαστός ο τρόπος που διαχειρίζονταν τις πηγές, σε σημείο ν΄αποτελούν μνημεία.
Οι Βενετσιάνοι χρησιμοποιούσαν δεξαμενές νερού για να συλλέξουν το βρόχινο νερό και γι΄αυτό τα πηγάδιά τους κοσμούσαν ανοιχτούς χώρους ή σε πλατείες, προκειμένου να συγκεντρώσουν όσο περισσότερο νερό μπορούσαν. Η κατασκευή των ενετικών πηγαδιών, που στην Κέρκυρα έφταναν σε χωρητικότητα ακόμη και 3.000 κυβικών μέτρων κι ήταν πολύ δύσκολη τεχνική διαδικασία.
Αρχικά, σκαβόταν μία επιφάνεια ορθογώνια σε βάθος 5-6 μέτρων που γεμιζόταν με διαφορετικά στρώματα άμμου, ώστε να λειτουργούν σαν φίλτρα. Η εξωτερική επιφάνεια καλυπτόταν με συμμετρικές πλάκες, που είχε εισόδους διέλευσης του νερού, το οποίο αφού «φιλτράρονταν» θα ήταν έτοιμο, μετά την ανάδυσή του από τον πυθμένα του πηγαδιού, προς πόση για τον λαό.
Το βενετσιάνικο πηγάδι στην Πλατεία Κρεμαστής, στην καρδιά της παλιάς Πόλης, είναι οκτάγωνο, ενώ η κατασκευή του χρονολογείται από το 1699, με δωρεά του Αντώνη Κοκκίνη. Επρόκειτο για σημαντική δωρεά διότι η κατασκευή ενός τέτοιου πηγαδιού ήταν τόσο δαπανηρή, ώστε μόνο οι αριστοκρατικές οικογένειες θα μπορούσαν να τις αναλάβουν.
Την εσωτερική επιφάνεια του βενετσιάνικου πηγαδιού στην πλατεία Κρεμαστής, κοσμεί ένα μαρμάρινο τέμπλο, ενώ οι εξωτερικές του πλευρές είναι ένας μοναδικός ανάγλυφος διάκοσμος, που είναι διακοσμημένος από μαρμάρινα σκαλιστά προσωπεία, λουλούδια, αλλά και σταυρούς. Ορισμένα απ΄αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν όχι μόνο μοτίβα της εποχής αλλά και αποτρεπτικά στοιχεία. Το νερό σε όλους τους πολιτισμούς εκτός από πολύτιμος πόρος είναι και στοιχείο καθαρμού, για την προστασία της κοινότητας.
Μετά το 1831 τα βενετσιάνικα πηγάδια της Κέρκυρας σταματούν σταδιακά τη χρήση τους καθώς δημιουργείται, το πρώτο υδραγωγείο στον Ποταμό και μετέπειτα στις Μπενίτσες από τους Βρετανούς, οι οποίοι κυριαρχούν στο νησί.
Με πληροφορίες από Corfunews, Corfu History,ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://www.in.gr