Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Επιτελικό μπάχαλο στην υγεία – Απελπιστική κατάσταση από τις ελλείψεις φαρμάκων και τεστ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα ακόμη επιτελικό μπάχαλο στην υγεία και ενω η πανδημία κλιμακώνει τα χτυπήματα της. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η πρωτοφανής έλλειψη φαρμάκων πρώτης ανάγκης από τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.

Ταυτόχρονα από τη Δευτέρα ανοίγουν -όπως ανοίγουν- τα σχολεία με μαθητές και γονείς να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα τεστ που είναι αναγκαίά για να μπορούν οι μαθητές να βρεθούν στις σχολικές αίθουσες.

Τι λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος

Με ανακοίνωσή του τονίζει πως εν μέσω πανδημίας διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και μάλιστα πρώτης ανάγκης στην αγορά για τους ασθενείς. «Οι ελλείψεις στην τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο» αναφέρει ο ΦΣΑ.

Παράλληλα, καλεί το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να παρέμβουν άμεσα, «διότι εν καιρώ πανδημίας η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών».

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος αποκάλυψε ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται στα αντιβιοτικά, στα εισπνεόμενα για αναπνευστικές ανεπάρκειες, στα παυσίπονα και τις κορτιζόνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις είναι οι βασικές αιτίες για τις παραπάνω ελλείψεις. Πρώτον, οι κλειστές εταιρείες λόγω της εορταστικής περιόδου. Δεύτερον, η μείωση των τιμών των φαρμάκων και οι παράλληλες μεγάλες εξαγωγές, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση του αποθέματος. Τρίτον, η αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας και του διάχυτου φόβου των πολιτών.

Λύση από… Δευτέρα και βλέπουμε

Ο Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες σε συγκεκριμένα φάρμακα, οι οποίες οφείλονται «στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επειδή ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπήρξε πρόβλημα, αλλά έχουμε συνεννοηθεί και θα επιλυθεί άμεσα». Πάντως η εξομάλυνση της κατάστασης αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα, δηλαδή οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν ακόμα ένα σαββατοκύριακο -συν τις προηγούμενες ημέρες- για να σταματήσουν τα προβλήματα στην τροφοδοσία των φαρμάκων.

Αγώνας δρόμου για ένα PCR

Η φαρμακευτική διαδικασία δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει ελλείψεις, καθώς σημαντικές είναι και αυτές που παρατηρούνται στο κομμάτι των διαγνωστικών ελέγχων, ειδικά των μοριακών. Η περίοδος των εορτών αύξησε τις ανάγκες για rapid και PCR τεστ, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, αλλά και των ρεβεγιόν. Ωστόσο, σε πολλές δημόσιες δομές παρατηρήθηκε έλλειψη σε τεστ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να προσέλθουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου για τα μοριακά έπρεπε να καταβάλουν το ποσό των 60 ευρώ – πριν από τη… γενναία μείωση από την κυβέρνηση στα 47 ευρώ.

Ο μεγάλος φόρτος πολιτών έφερε μεγάλες καθυστερήσεις. Εκεί που ένα rapid βγαίνει μέσα σε λίγα λεπτά ή ένα μοριακό μέσα σε λίγες ώρες, οι πολίτες μάθαιναν το αποτέλεσμα μετά από αρκετές ώρες ή, στην περίπτωση του PCR, την επόμενη ημέρα!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ