Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Συνταξιούχοι: Λέει ψέματα ο Τσακλόγλου – Οι περικοπές σε χηρείας και αναπηρικές θα γίνουν και στους νυν δικαιούχους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, που θα κληθούν σε λίγες μέρες να απονείμουν τις συντάξεις του επόμενου μήνα, την εγκύκλιο θα εφαρμόσουν. Όχι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τσακλόγλου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για τις σκληρές περικοπές στις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας από την κυβέρνηση.

Μετά την κατακραυγή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ ότι οι περικοπές, που φτάνουν τα 258 ευρώ το μήνα, αφορούν μόνο όσους δικαιούνται τις «διπλές» συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2022 και στο εξής.

Όπως, όμως, καταδεικνύει το ΕΝΔΙΣΥ, η εγκύκλιος που εξέδωσε ο Π.Τσακλόγλου στις 30 Δεκεμβρίου 2021, λέει το αντίθετο ! Ότι δηλαδή το τσεκούρι θα πέσει σε όσους ήταν δικαιούχοι από τις 13 Μαίου 2016 και έπειτα, οι οποίοι υπολογίζονται σε 170 χιλιάδες,

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «σε περίπτωση που μετά την 13.05.2016 το ίδιο πρόσωπο λάβει και δεύτερη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) θα υπολογιστεί το αναλογούν ποσό της εθνικής σύνταξης και έπειτα θα εφαρμοστούν οι κανόνες σώρευσης που αναλύονται ανωτέρω υπό Α1 και Α2, προκειμένου το συνολικό ποσό εθνικής σύνταξης που χορηγείται, να μην ξεπερνά το πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης (384€). Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανεξαρτήτως του είδους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και της προέλευσης (εξ ιδίου ή κατά μεταβίβαση) του δικαιώματος».

Καταλήγοντας, το ΕΝΔΙΣΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από λεκτικές ακροβασίες: «εν μέσω πανδημίας, με την ακρίβεια να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, εκδόθηκε χωρίς νόμο η παράνομη εγκύκλιος, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές συντάξεων χηρείας και  αναπηρίας. Είναι ντροπή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου και η Κυβέρνηση, να κρύβονται πίσω από  «λεκτικές ακροβασίες». Η ουσία δεν αλλάζει. Οι συντάξεις (δυστυχώς) αναμένεται να περικοπούν και οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση».

 Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση την απαράδεκτη Εγκύκλιο Τσακλόγλου»

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ζητά να ««Να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση την απαράδεκτη Εγκύκλιο Τσακλόγλου που μειώνει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας». Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Πανικόβλητος ο κ. Τσακλόγλου από την κοινωνική κατακραυγή, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απαράδεκτης εγκυκλίου του, αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση δηλώνοντας ότι η μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής. Επιβεβαίωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι θα υπάρξουν μειώσεις, που μπορεί να φθάσουν και τα 268 ευρώ το μήνα, μείωση που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «δίκαια».

Η μείωση αυτή αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στους πιο αδύναμους συνταξιούχους, τις χήρες και τους αναπήρους, και είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4387/2016, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσακλόγλου, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας η εφαρμοστική εγκύκλιος Πετρόπουλου του 2016 ανέφερε ρητά ότι δεν υπάρχει απαγόρευση λήψης δεύτερης εθνικής σύνταξης.

Η εγκύκλιος Πετρόπουλου είχε ελεγχθεί και από τους θεσμούς, στο πλαίσιο της αυστηρής τότε μνημονιακής εποπτείας, και είχε θεωρηθεί ότι αποδίδει ορθά το περιεχόμενο του νόμου 4385/2016. Η εγκύκλιος Πετρόπουλου εφαρμόστηκε από το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, δηλαδή και από την κυβέρνηση της ΝΔ επί δυόμιση χρόνια. Την τροποποιεί τώρα η κυβέρνηση για να κάνει περικοπές. Μία προφανής εξήγηση είναι ότι από 1ης Ιανουαρίου φέτος ξεκινά η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος του νόμου Χατζηδάκη, που παραδίδει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, προκαλώντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο, και αυξανόμενο στα επόμενα χρόνια, δημοσιονομικό κόστος.

Πρώτη θυσία για την κάλυψη των δαπανών συγκρότησης και λειτουργίας του νέου Ταμείου/ΤΕΚΑ, καθώς και του δημοσιονομικού κενού, ήταν το κοινωνικό μέρισμα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεύτερη θυσία είναι οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Επιπλέον, από την εγκύκλιο Τσακλόγλου επηρεάζονται δυσμενώς και οι προ του 2016 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους, αφού μεγεθύνεται η λεγόμενη προσωπική διαφορά, καθώς και οι αγρότες που έχουν καταστεί συνταξιούχοι από το 2017 και μετά.

Σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, της ακρίβειας και της κοινωνικής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε βίαιη αναδιανομή εις βάρος των πιο αδύναμων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των δικαιούχων σύνταξης χηρείας και αναπηρίας. Οι συνταξιούχοι πληρώνουν πολύ ακριβά τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να σταματήσει επιτέλους η παραπληροφόρηση, ο εμπαιγμός και η φτωχοποποίηση των συνταξιούχων! Η κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο Τσακλόγλου!».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ