Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Covid-19: Σε πόση ώρα θα μολυνθούμε ανάλογα με την μάσκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μετάλλαξη Omicron έχει εκτοξεύσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα τα κρούσματα παγκοσμίως και οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες.

Οι υφασμάτινες μάσκες παρέχουν μειωμένη προστασία και προτείνουν είτε τον συνδυασμό υφασμάτινης με χειρουργική μάσκα, είτε τη χρήση μάσκας που παρέχει υψηλότερη προστασία.

Σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal επικαλείται λοιμωξιολόγους, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες, άνετες και με στυλ, είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια.

Ήδη, η Mayo Clinic απαιτεί από ασθενείς και επισκέπτες να φορούν είτε χειρουργικές μάσκες ή ΚΝ95. Αντίθετα, όποιος φορά μάσκα μονής στρώσης, χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα, μπαντάνα ή μάσκα με βαλβίδα εξαερισμού, θα καλείται να φορά μια μάσκα υψηλής προστασίας ως δεύτερη.

Ενώ, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.

Τα πλεονεκτήματα της ΚΝ95

Οι ΚΝ95 φέρουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, ένα είδος πλαστικού, κάτι που τις καθιστά πιο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρά σωματίδια. Ως εκ τούτου, η επιπλέον επίστρωση παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας. Κι αυτό επειδή διαθέτουν πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες.

Η πιο σφιχτή εφαρμογή, μαζί με το ηλεκτροστατικό φορτίο που υπάρχει στα υλικά τους, επιτρέπει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο να παγιδεύουν μεγάλα σωματίδια και αερολύματα που εκπνέει αυτός που τη φορά. Όταν φορεθεί σωστά, η KN95 μάσκα μπορεί να μπλοκάρει έως και 95% των σωματιδίων που είναι στον αέρα.

Παράλληλα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες με υψηλή ποιότητα, που φοριούνται σωστά, παρέχουν προστασία.

«Κάθε μάσκα είναι καλύτερη από καθόλου μάσκα. Όμως οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές δεν είναι τόσο καλές όσο οι μάσκες N95», αναφέρει ο Ράνου Ντίλον, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

μάσκες 2

Η σύγκριση αποτελεσματικότητας των μασκών

Η WSJ παρουσιάζει γράφημα, στο οποίο δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση μολυσματικής δόσης ιού από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής στο τμήμα πρόληψης λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Γκρέιχαμ Σνάιντερ υποστηρίζει ότι προστατευτικά λειτουργεί κάθε μάσκα που προσφέρει αποτελεσματική σφράγιση και φοριέται σωστά, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από το CDC σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης της Omicron, καθώς και το εάν η μετάδοση σχετίζεται με τους τύπους μασκών. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία του αφορά στον αριθμό των πολιτών που δεν φορούν μάσκες οποιουδήποτε τύπου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ