Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Κτηματολόγιο: Έληξε χθες η προθεσμία για τις Κυκλάδες, μόλις το 25-30% των δικαιωμάτων καταχωρήθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με πρόστιμα ακόμη και απώλειας περιουσίας κινδυνεύουν χιλιάδες νησιώτες στις Κυκλάδες. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έληξε χθες και μόλις το 25% με 30% των δικαιωμάτων καταχωρήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι, η επικοινωνία με τα κατά τόπους γραφεία ήταν αδύνατη, τα δρομολόγια των πλοίων πολύ αραιά λόγω της χειμερινής περιόδου ενώ τα κτηματολογικά γραφεία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χαρακτηριστικά, τα κτηματολογικά γραφεία λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, ενώ έκλεισαν για τις διακοπές Χριστουγέννων (από 5-20 ημέρες)και λειτουργούν χωρίς στήριξη από τα υποθηκοφυλακεία και το τηλεφωνικό κέντρο (Helpdesk) το οποίο δεν επαρκεί για τις ανάγκες πληροφόρησης, κάνοντας πολύωρη την αναμονή.

Επιπλέον προβλήματα δημιουργούν οι ασάφειες σε σχέση με τη διαδικασία: Το χρονικό περιθώριο διάρκειας 2 εβδομάδων που είχε δοθεί για εμπρόθεσμη κατάθεση δικαιωμάτων στην πλατφόρμα, δεν πιστοποιείται αφού δεν εκτυπώνεται επιβεβαιωτικό έγγραφο με τα στοιχεία του εντολέα. Χωρίς αποδεικτικά και ξεκάθαρες διαδικασίες τι σημαίνει εμπρόθεσμη δήλωση δικαιωμάτων; Επίσης δε είναι γνωστός ο αριθμός των δικαιωμάτων που μπορεί κανείς να κάνει κράτηση, καθώς αυτό δεν ζητείται από το σύστημα.

Την παράταση στη διαδικασία με παράλληλη στελέχωση των υπηρεσιών και την ενημέρωση του κοινού, που πολλές φορές έχει πλήρη άγνοια, ζητά ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ