Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

«Τρίζει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας – Χιλιάδες υγειονομικοί σε καραντίνα με «Όμικρον»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χιλιάδες υγειονομικοί οι οποίοι υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσούν βρίσκονται ήδη σε καραντίνα, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ήδη με 10.000 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρυσι.

Από τους 2.000 που είναι θετικοί στον ιό και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι, οι 1.000 με 1.200 είναι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εξηγεί στο iefimerida.gr ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «βρίσκονται σε αναστολή περίπου 6.500 με 7.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό από αυτούς θα επιστρέψει σταδιακά, είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού. Όμως, επειδή το πιστοποιητικό νόσησης πήγε στους 3 μήνες, από τους 6, ίσως ξαναβγούν».

Το τρίτο «αγκάθι» για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι και οι συνταξιοδοτήσεις. «Είχαμε 2.000 αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ, δίχως να αναπληρωθεί κανείς. Επομένως, έχουμε, χονδρικά, 7.000 εργαζόμενους σε αναστολή, 2.000 σε καραντίνα και 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Βάζοντας στην εξίσωση κάποιους που επέστρεψαν, τότε βλέπουμε ότι είμαστε 10.000 μείον συγκριτικά με τον περυσινό χειμώνα», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Οι εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό σε διοικήσεις και εργαζόμενους στα νοσοκομεία τα οποία κατακλύζονται καθημερινά από νέα περιστατικά κορωνοϊού.

«Ο ιός έχει χτυπήσει και το νοσοκομείο μας, σε όλα τα επίπεδα. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Έχουμε περιστατικά επαναλοίμωξης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό μέσα σε 8 μήνες, ευτυχώς με ήπια συμπτώματα» αναφέρει ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου.

«Τα κρούσματα μας έχουν αποδεκατίσει, γιατί μιλάμε για ένα νοσοκομείο με 1.000 άτομα προσωπικό. Εάν υπολογίσουμε τις αναστολές, σε συνδυασμό με τις μολύνσεις, το πρόβλημα είναι μεγάλο, το οποίο πλέον είναι εντός των πυλών», προσθέτει.

Δείτε επίσης: Ευαγγελισμός: «Είμαστε δύο νοσηλευτές για 46 ασθενείς, ζητάμε βοήθεια» – Κραυγή αγωνίας από νοσηλεύτρια – ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ