Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Τζανάκης- Κιουμής επιμένουν: Τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν αργότερα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορυφαίοι επιστήμονες επιμένουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ήταν λανθασμένη. Όπως λένε χαρακτηριστικά, ακόμη και η δικλείδα ασφαλείας με τα αυξημένα τεστ, αφήνει σημαντικό περιθώριο στον ιό να εξαπλωθεί και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του εκπαιδευτικού συστήματος λόγω μαζικής διασποράς σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τζανάκης: Θα καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα

«Δεν με φοβίζει τόσο πολύ ότι θα αρρωστήσουν τα παιδιά, που σπανίως εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή ότι θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος σημείωσε πως μέσα σε αυτή την παράταση της μιας εβδομάδας θα μπορούσαν να φανούν τα στοιχεία των άλλων χωρών.

Μιλώντας για τα self tests που θα αυξηθούν στους μαθητές, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι το χρονικό «παράθυρο» που θετικοποιείται του συγκεκριμένου τύπου test είναι διαφορετικό από το χρονικό «παράθυρο» μετάδοσης του ιού. «Έτσι ένα παιδί την Κυριακή να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη. Όμως, Δευτέρα και Τρίτη θα έχει μεταδώσει τον ιό στην τάξη» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Κιουμής: Ο πιο μεταδοτικός ιός στην Ιστορία της Ιατρικής

Υπέρ του σεναρίου της μιας εβδομάδας καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιωάννης Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα της αποφυγής του συνωστισμού που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση «υπονομεύεται από την έναρξη των σχολείων, καθώς τα σχολεία είναι εστίες συνωστισμού».

Παράλληλα, ο κ. Κιουμής σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην Ιστορία της Ιατρικής. «Αυτή η μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις δώσουμε τις “ευκαιρίες” να είναι παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις, γιατί τότε υπονομεύουμε το “αύριό” μας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ