Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Ντροπή! Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Μη μειώσετε την τιμή στα PCR test

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντίθετοι στη μείωση της τιμής του PCR από τα 60 στα 50 ευρώ, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, εμφανίζονται οι γιατροί. Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρυσοπληρώσουν μία απαραίτητη ιατρική πράξη για την επιτήρηση και τον περιορισμό της πανδημίας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι το πλαφόν θα έχει ως συνέπεια χειρότερες υπηρεσίες, χωρίς καν να αναφέρει ότι τα μοριακά τεστ θα έπρεπε να συνταγογραφούνται δωρεάν. Τη μείωση είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρά το γεγονός ότι έλεγε το ακριβώς αντίθετο χθες. 

Η ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου:

«Κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορωνοϊό μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. Γεγονός που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος.

H επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests. Και το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Θα πρέπει να συνυπολογισθεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους.

Τέλος ο ΠΙΣ τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ