Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Επιστροφή στα θρανία: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι των ειδικών / Κυβέρνηση: Βλέποντας και κάνοντας…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη λογική του βλέποντας και κάνοντας βαδίζει η κυβέρνηση και για το άνοιγμα των σχολείων. Ο προγραμματισμός λέει οτι οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, ακούγονται όμως ήδη φωνές που ζητούν παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που για ακόμα μία φορά μάλλον θα παρθούν την τελευταία στιγμή. Στις προθέσεις της κυβέρνησης πάντως είναι να το κουδούνι να χτυπήσει και πάλι στις 10 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε προ ημερών πως δεν υπάρχει στο τραπέζι σενάριο να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, κράτησε όμως κάποιες επιφυλλάξεις δηλώνοντας οτι οι ειδικοί θα συζητήσουν προκειμένου να ληφθούν αν χρειαστεί ορισμένα μέτρα.

«Για τα σχολεία θα δράσουμε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου. Έχουμε ακόμα καιρό, θα είμαστε εκεί για να το δούμε», δήλωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, δήλωσε πως «ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν».

Τις προθέσεις αυτές της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων… προσγείωσε ανώμαλα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος προέβλεψε ότι εάν ανοίξουν τα σχολεία την προγραμματισμένη ημερομηνία τότε θα κλείσουν μετά από 5 με 10 ημέρες. «Τα σχολεία, θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ή ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό» τόνισε ο καθηγητής.

Μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων εισηγούνται, επίσης, το άνοιγμα των σχολείων να πάρει παράταση μίας εβδομάδας, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» που καλπάζει. Υπάρχουν και προτάσεις τα σχολεία να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση τις πρώτες 1-2 εβδομάδες.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού πρώτα υποβληθούν σε rapid test καθώς και το σενάριο να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται από δύο σε τρία.

Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο να αλλάξουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα το οποία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και σύμφωνα με το οποία για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών.

Βέβαια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «τα πρωτόκολλα που έχουμε είναι εξαιρετικά», αλλά είναι ο ίδιος που δήλωνε ότι είτε υπάρχουν 13 είτε 23 παιδιά στην τάξη, είναι το ίδιο…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ