Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχουν «στυλώσει» τα πόδια αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων. Η παραλλαγή Όμικρον καλπάζει, χιλιάδες πολίτες συνωστίζονται για να κάνουν τεστ, η αγωνία είναι διάχυτη στην κοινωνία, όμως οι υπεύθυνοι επιμένουν, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν όλοι οι επιστήμονες μέσω δημόσιων τοποθετήσεων ζητούν επανεξέταση των πρωτοκόλλων και επανεκτίμηση της κατάστασης.
«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου με τα πρωτόκολλα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί», τόνισε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μάκρη, και πρόσθεσε ότι έχουμε δέκα ήμερες μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα δεδομένα. Επισήμανε, επίσης, ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα ράπιντ τεστ.
Η κ. Μακρή υποστήριξε ότι τα πρωτόκολλα απέδωσαν, καθώς από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας: γονείς και εκπαιδευτικοί ουσιαστικά τήρησαν τους δικούς τους κανόνες αυτοπροστασίας αφού, ειδικά στα Δημοτικά σχολεία όπου δεν υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη των απουσιών, όποτε νοσούσαν 2-3 παιδιά ανά τμήμα, αυτό έκλεινε ατύπως αφού οι υπόλοιποι γονείς κρατούσαν τα παιδιά τους στο σπίτι. Έτσι, συνέχιζε ανενόχλητη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να παραθέτει στατιστικά που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.
Αυτή που συμμερίζεται τις απόψεις του Υπουργείου Παιδείας είναι η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υιοθετεί και αυτή τη φορά την θέση της υπουργού Παιδείας και θεωρεί ότι δεν χρειάζονται μέτρα, γιατί η κατάσταση είναι ικανοποιητική.
Αλλαγές ζητούν οι επιστήμονες
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί. Είτε παραπέμπουν τις όποιες αποφάσεις για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, καθώς η κατάσταση αλλάζει προς το χειρότερο μέρα με την ημέρα, είτε ζητούν από τώρα αυστηρότερα μέτρα.
Ενδεικτικά, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «μπορεί να δούμε έως και 60.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου», πρόσθεσε ότι «τα σχολεία θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση».
«Να ξαναδούμε το πρωτόκολλο για τα σχολεία», ζήτησε και ο Χαράλαμπος Γώγος, ενώ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, σε ότι αφορά τα σχολεία και το εάν θα έπρεπε να παραταθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων, υπογράμμισε ότι «μπροστά σε αυτό που έρχεται, δεν πρέπει ποτέ να πεις “ποτέ”.
ΠΟΥ: Πάρτε μέτρα στα σχολεία
Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, από τις 7 Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα. «Η χρήση μασκών και εξαερισμού, παράλληλα με τακτικά τεστ, οφείλει να είναι ο κανόνας σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύονται τα σχολεία», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
Nίκος Φίλης: Αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο να κλείνει ένα σχολικό τμήμα αφού νοσήσει το 50%+1 των μαθητών
Την αλλαγή του πρωτοκόλλου ζητά ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης: «Οι “μάγοι” του υπουργείου Παιδείας εξακολουθούν να παριστάνουν τους επιδημιολόγους, να μοιράζουν ασυνάρτητες στατιστικές και να σκορπούν ανησυχία στους γονείς, που αντιλαμβάνονται ότι η υγεία και η ασφάλεια της οικογένειας, ιδιαιτέρως όταν μέλη της είναι ηλικιωμένα ή ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες, έχει αφεθεί στα χέρια ανεύθυνων δημαγωγών», τονίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.