Κυριακή 28 Μαΐου 2023

PCR test: Η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι απαραίτητα, όταν τα έχει ορίσει ως υποχρεωτικά!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να αναζητούν τα σημεία όπου διενεργούνται δωρεάν τα pcr test. Καθώς όμως η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να στήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας, η πλειοψηφία των πολιτών εξαναγκάζεται να απευθύνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και να πληρώνει 60 ευρώ κατά μέσο όρο.

Το μαζικό αίτημα των πολιτών, όπως εκφράστηκε από χθες και στα social media, με το hashtag: #Δωρεαν_pcr_test να εξαπλώνεται πιο γρήγορα και από… τον ιό, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για ‘’μαυραγοριτισμό’’, είχε ως αποτέλεσμα, αντί η κυβέρνηση να βρει μία λύση, να αλλάξει και πάλι τις προϋποθέσεις. Έτσι, αντί για φτηνά και μαζικά PCR test, το Υπουργείο Υγείας είπε ότι αυτά είναι λίγο πολύ… περιττά ! Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε πως «δεν χρειάζεται PCR μετά από θετικό rapid και επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα με το rapid τεστ να μείνουμε στο σπίτι».

Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και ο Υπουργός Υγείας. «Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων», υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης, για να έρθει η απάντηση από την αξιωματική αντιπολίτευση: «Ο κ. Πλεύρης ας πει στις οικογένειες που πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ ότι είναι φθηνά τα τεστ»

Την ίδια στιγμή, για να περάσει στα αρχεία του ΕΟΔΥ ένα κρούσμα ως θετικό, πρέπει υποχρεωτικά αυτό να γίνει μετά από PCR test. Διαφορετικά, ούτε πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται ούτε, προφανώς, γίνεται σοβαρή ιχνηλάτηση. Οι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρουν: «Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό COVID-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν».
Το χειρότερο όλων είναι ότι παραμένουν υποχρεωτικά για αρκετές κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όπως είναι οι ασθενείς και οι συνοδοί τους σε νοσοκομεία ή όσοι τα επισκέπτονται συχνά λόγω τακτικών θεραπειών. Η κυβέρνηση δεν μερίμνησε ούτε για αυτούς και επέλεξε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό.

Η μαρτυρία πολίτη που παραθέτουμε εξηγεί ότι χρειάζεται 240 ευρώ το μήνα ώστε να έχει το ‘’προνόμιο’’ να συνεχίσει τις θεραπείες για την αποκατάσταση της υγείας της:

“Το πράγμα γίνεται όλο και καλύτερο… Τόσο εγώ, όσο και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, που κάθε λίγο και λιγάκι μπαίνουμε στο νοσοκομείο για προγραμματισμένες θεραπείες και νοσηλείες και ως τώρα εφόσον είμαστε εμβολιασμένοι μπαίναμε με αρνητικό ράπιντ, εφεξής για να μπούμε θα πρέπει να φέρνουμε αρνητικό μοριακό.

Εγώ ας πούμε, που μπαίνω 2 φορές το μήνα για 3ήμερη νοσηλεία και άλλες 2 για ημερήσια θεραπεία θα πρέπει να κάνω 4 μοριακά το μήνα. Το πρωί μου είπαν ότι για τις τριήμερες θέλουν μοριακό και για τις ημερήσιες ράπιντ, πριν λίγο με ενημέρωσαν ότι το πρωτόκολλο άλλαξε και θέλουν όλα τα τεστ να είναι pcr.

Παράλληλα μου έδωσαν μια λίστα με τα δημόσια κέντρα υγείας, όπου θεωρητικά μπορώ να κάνω τα τεστ δωρεάν, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν θα βρω ραντεβού τις μέρες και τις ώρες που θέλω για να είμαι εντός 48ώρου πριν την εισαγωγή μου στο νοσοκομείο.

Σημειωτέον, η λίστα αυτή, περιλαμβάνει για όοοοολη την Αττική δέκα (10!!!) κέντρα υγείας, όπου ευτυχώς είναι και του Χαλανδρίου και ίσως αν είμαι τυχερή να μπορέσω να κάνω τα τεστ εκεί. Αν όχι, θα πρέπει να καταθέτω σε ιδιωτικό διαγνωστικό 240 ευρώ το μήνα, δεν ξέρω για πόσο καιρό.

Το ίδιο και ένα σωρό άλλοι ασθενείς που και για κείνους, όσο και για μένα, αυτά τα χρήματα θα πρέπει να κοπούν από κάποια άλλη ανάγκη που ως τώρα καλύπτουν. Έχουμε μπλέξει με τεράστιους αλήτες, απ’όποια πλευρά κι αν το δεις και δεν μας βλέπω να ξεμπλέκουμε και γρήγορα…”

Σε όλο αυτό το σκηνικό, προστίθενται και τα ψέματα ότι δήθεν πουθενά στην Ευρώπη τα PCR test δεν διενεργούνται δωρεάν με κρατική μέριμνα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ