Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Θύελλα αντιδράσεων για τις τιμές των PCR στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζουν σε άλλες χώρες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τεράστιες διαφορές παρουσιάζουν οι τιμές των μοριακών τεστ από χώρα σε χώρα την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα. Στην Ελλάδα το κόστος των PCR τεστ παραμένει ιδιαίτερα υψηλό καθώς ανέρχεται στα 50-60 ευρώ, γεγονός που αποτρέπει τους πολίτες να το κάνουν.

Ο δωρεάν μοριακός έλεγχος εξάλλου, αποτελεί και μια από τις βασικές προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ρ/σ Άλφα 989, έκανε λόγο για προκλητική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης να εξαγγέλλει υποχρεωτικά μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες FFP2 ή ΚΝ95 για είσοδο σε super market ή μέσα μαζικής μεταφοράς, συστηματικό testing), δηλαδή μέτρα που θα επιβαρύνουν οικονομικά τα φτωχά και μεσαία στρώματα, χωρίς αντίστοιχη κρατική παρέμβαση στην αγορά (πχ διατίμηση στις μάσκες υψηλής προστασίας) και χωρίς δωρεάν κάλυψη των διαγνωστικών τεστ ( pcr-rapid για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους).

Κόστος των test σε χώρες της ΕΕ

Ενδεικτικά, τα στοιχεία για το κόστος και τη διάθεση των μοριακών τεστ σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι τα εξής:

Αυστρία: Rapid και PCR tests διατίθενται δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους Teststrasse, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. Και αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους, ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες.

Κύπρος: Δωρεάν Rapid Test σε όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, €5 για τους ανεμβολίαστους. Το PCR Test επίσης κοστίζει €20.

Αγγλία: Ισχύει ό,τι και στην Αυστρία. (δωρεάν rapid και pcr test)

Γαλλία: Δωρεάν τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους, τους ανήλικους και για τους ανεμβολίαστους πολίτες, μόνο με συνταγή γιατρού. Διαφορετικά, το κόστος των PCR ανέρχεται στα 50 ευρώ και των rapid στα 30 ευρώ.

Ωστόσο, αναφορικά με το κόστος των τεστ στη Γαλλία, υπάρχει σημαντική διαφορά στο μέσο μισθό της Γαλλίας, που είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος.

Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτει και το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του, τα οποία και δημοσίευσε η βουλευτής του κόμματος, Μαρία Απατζίδη.

Μεταξύ άλλων το ΜέΡΑ25 σημειώνει: «Στη χώρα μας τώρα το σελφ τεστ όταν δεν το δίνει μια φορά το χρόνο δωρεάν η Μητσοτάκης Α.Ε., κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ, το ράπιντ γύρω στα 10 και το pcr από 50 έως 60 περίπου ευρώ και όλα αυτά όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα είναι στα 1.161 ευρώ.

Τη στιγμή που στην Αγγλία, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι €2.313 (£1.950), στη Γαλλία €2.791, στην Αυστρία 3.104 ευρώ, στη Δανία 3.914 ευρώ, στη Γερμανία 2.952 ευρώ, στην Κύπρο 1.658 ευρώ και στην Ισπανία 1.753 ευρώ.

Δεν ξέρουμε λοιπόν πόσες σέλφεις θα βγάλει σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης στα σούπερ μάρκετ των Βορείων Προαστίων, αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ιδιαίτερα με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πανδημία, να μην στηθεί εδώ και τώρα ένα δημόσιο δίκτυο, για μαζικά, δωρεάν, τακτικά ράπιντ τέστ σε όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη, Έλληνες πολίτες και μη) και ένα αυστηρό πλαφόν σημαντικά μειωμένο για τις τιμές στα pcr».

Για τη χώρα μας μάλιστα, δεν είναι λίγες οι αναφορές που κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια πολλών ιδιωτικών κέντρων που διενεργούν και pcr test.

Ενδεικτικά, αρκετοί πολίτες έχουν καταγγείλει ότι συγκεκριμένες ημέρες, όπως για παράδειγμα αργίες, χρεώνουν ακόμη και με διπλάσια τιμή τα μοριακά τεστ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ