Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Νέο σοκ με περισσότερα από 30.000 κρούσματα σήμερα / 100.000 προσεχώς προβλέπουν οι επιστήμονες!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων αναμένεται να σημειωθεί και σήμερα, καθώς  ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει νωρίτερα πάνω από 27.000 και οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι τιςανακοινώσεις θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τα 30.000. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 28.828 νέα κρούσματα.

Στο μεταξύ, εφιαλτικές είναι προβλέψεις κορυφαίων επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας μετά και τη ραγδαία εξάπλωση των τελευταίων ημερών, μεταξύ αυτών και μέλη των επιτροπών τις οποίες συμβουλεύεται η κυβέρνηση. Εκφράζουν, παράλληλα, μεγάλη ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων και, σχεδόν ομόφωνα, ζητούν την αλλαγή του επικίνδυνου πρωτοκόλλου, που προβλέπει το κλείσιμο μόνο εάν νοσήσει το 50+1% των μαθητών κάθε τάξης.

«Είναι δεδομένο ότι είμαστε σε μια αυξητική τάση της εξέλιξης της μετάλλαξης Όμικρον», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «μπορεί να δούμε έως και 60.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου».

Την άποψη ότι η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, εξέφρασε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο. «Η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, δεν υπάρχει εγρήγορση. Δεν είχε το περιθώριο να περιμένει να δει πού θα πάει αυτό το πράγμα. Θα είχαμε κερδίσει σημαντικό χρόνο και τα μέτρα που θα παίρναμε θα ήταν ηπιότερα αν τα παίρναμε νωρίτερα».

«Το τσουνάμι τώρα αρχίζει. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο  γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Κατά τον κ. Παυλάκη η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο. «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο» τόνισε.

Ο Χ.Γώγος ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα.

Τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό, σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ