Εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μετά και τη ραγδαία εξάπλωση των τελευταίων ημερών, κάνουν οι κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας, μεταξύ αυτών και μέλη των επιτροπών τις οποίες συμβουλεύεται η κυβέρνηση. Εκφράζουν, παράλληλα, μεγάλη ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων και, σχεδόν ομόφωνα, ζητούν την αλλαγή του επικίνδυνου πρωτοκόλλου, που προβλέπει το κλείσιμο μόνο εάν νοσήσει το 50+1% των μαθητών κάθε τάξης.
«Είναι δεδομένο ότι είμαστε σε μια αυξητική τάση της εξέλιξης της μετάλλαξης Όμικρον», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «μπορεί να δούμε έως και 60.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου».
Αναφερόμενος στα σχολεία και τη συζήτηση γύρω από το άνοιγμά τους ή μη, ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει: «Τα σχολεία έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τη συνεχή τους καλή λειτουργία». Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση.
Την άποψη ότι η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, εξέφρασε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο. «Η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, δεν υπάρχει εγρήγορση. Δεν είχε το περιθώριο να περιμένει να δει πού θα πάει αυτό το πράγμα. Θα είχαμε κερδίσει σημαντικό χρόνο και τα μέτρα που θα παίρναμε θα ήταν ηπιότερα αν τα παίρναμε νωρίτερα».
«Το τσουνάμι τώρα αρχίζει. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία. Κατά τον κ. Παυλάκη η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο. «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής. Εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου εκτίμησε ότι δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία».
Χ. Γώγος: Να ξαναδούμε το πρωτόκολλο για τα σχολεία
Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους. Προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες. Τέλος, είπε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όπως το πρωτόκολλο λειτουργία των σχολείων.
Τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό, σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.