Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Τζανάκης: Να ανοίξουν τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα – Έχουμε δύο παράλληλες πανδημίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να πάνε τα παιδιά στο σχολείο γιατί έτσι κι αλλιώς θα κολλήσουν με Όμικρον. Και να ανοίξουν θα ξανακλείσουν πολλά τμήματα γιατί ειδικά τα ανεμβολίαστα σε ποσοστό έως 80% θα νοσήσουν με την Όμικρον και θα χρειαστεί να κλείσουν. Η άποψή μου είναι να παρατείνουμε μια εβδομάδα τις διακοπές και να την αναπληρώσουμε τον Ιούνιο. Δεν λέω να γίνει διδασκαλία με τηλεκπαίδευση αλλά να γίνει δια ζώσης λίγο αργότερα. Να περάσει η μεγάλη μπόρα, να επιστρέψουν τα παιδιά όταν η πανδημία αρχίσει να κάμπτεται, ώστε να έχουμε πιθανότητες να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να μην της δώσουμε περαιτέρω δυναμική», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Η Όμικρον είναι μια καινούρια πανδημία, η ομάδα μας είχε κάνει την πιο επιθετική πρόβλεψη, μιλούσαμε για 18.000 κρούσματα στις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου και ακόμα και εμείς αιφνιδιαστήκαμε. Και χρονικά και σαν ένταση η πρόβλεψή μας απεδείχθη συντηρητική. Συμβαίνει το εξής, η πανδημία της Όμικρον εξελίσσεται δίπλα στην Δέλτα» εξήγησε.

«Με ανησυχεί ότι παράλληλα εξελίσσεται ακόμα και έχει δυναμική η Δέλτα που συνεχίζει να πιέζει το σύστημα  υγείας. Αν εκεί προστεθεί και πίεση από την Όμικρον, που είναι το 1/5 της Δέλτα, σημαίνει ότι θα έχουμε πραγματικά επιδεινωμένους δείκτες διασωληνωμένων και νοσηλευομένων» σημείωσε ο κ. Τζανάκης και υποστήριξε πως  εάν από τα 35.000 κρούσματα (σ.σ. που ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης), τα 7.000-8.000 είναι Δέλτα, από μόνα τους θα φέρουν πίεση στο σύστημα. «Δεν πρέπει να λειτουργούμε τόσο απλά, η επιδημιολογία είναι σύνθετη».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ