Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Αδιάθετα στα ψυγεία των φαρμακείων παραμένουν τα αντιγριπικά εμβόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αδιάθετα στα ψυγεία των φαρμακείων παραμένουν τα αντιγριπικά εμβόλια καθώς είναι χαμηλή η ζήτηση, με το ποσοστό των αδιάθετων εμβολίων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης να εκτιμάται στο 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που είχαν εξαντληθεί.

Με τα έκτακτα μέτρα και το lockdown που είχαν επιβληθεί πέρυσι για να αναχαιτιστεί η COVID-19, δεν καταγράφηκαν κρούσματα γρίπης. Αυτό δημιούργησε την εντύπωση ότι και φέτος δεν θα υπάρξουν περιστατικά γρίπης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην ζητούν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει διότι οι ιώσεις εμφανίστηκαν πολύ νωρίς και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους.

Επιπλέον, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επικείμενη έξαρση της γρίπης, ενώ τονίζουν ότι όταν μια χρονιά δεν καταγράφονται περιστατικά, συνήθως την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η γρίπη, θα είναι πιο έντονη και δυναμική.

Η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Επομένως δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος ακόμη και τώρα και να θωρακιστεί έναντι του ιού της γρίπης και χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι, οι ειδικοί προτρέπουν  τους πολίτες, ειδικά όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να μην αμελούν την υγεία τους και να φροντίσουν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Ενώ, όσον αφορά το κόστος του εμβολίου, χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Τέλος, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ