Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Το καλότυχο παγώνι: το σύμβολο της θεάς Ήρας, το γούρι της νύφης…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Πρωτοχρονιά κι ενώ όλοι αναζητούν γούρια και τη θεά Τύχη με το μέρος τους, το βασικό ζητούμενο είναι κατά πόσο θα μπορέσουν αυτήν την ημέρα, να καταφέρουν να γυρίσουν την τύχη τους για την επόμενη χρονιά.

Κάθε λογής γούρια κατακλύζουν την αγορά, με σίδερο, για να είναι γεροί, με μάτια, για να προστατεύουν από το κακό μάτι, με δέντρα μεγάλα, που συμβολίζουν το δέντρο της ευτυχίας και τη μακροζωία.

Κάθε γούρι ανεξαρτήτως, αν κάνει ένα ευτελές ποσό ή αν συνδέεται με κάποιον πολύτιμο λίθο κουβαλά τη δική του ιστορία, που το συνδέει με δοξασίες, έθιμα, τοπικές παραδόσεις των λαών.

Ανάμεσα σ΄αυτά τα γούρια, που προβάλλουν μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά και τα γούρια του παγωνιού. Τα φτερά του παγωνιού, επειδή θυμίζουν μάτι ανθρώπινο, χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά ως γούρια ή ως αποτρεπτικό του κακού.

Αντίθετα, ορισμένοι λαοί θεωρούσαν πως το ζώο αυτό φέρνει την κακοτυχία. Παρόλα αυτά το ίδιο παγώνι, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται τυχερό, διότι λόγω της υπέροχης εμφάνισής του αρσενικού, γενικά απέφευγαν να το πειράξουν.

Η μυθολογία για το παγώνι αφορά στους λαούς από αρχαιοτάτων χρόνων ενώ και στις ανατολικές θρησκείες έχει περίοπτη θέση. Στον βαλκανικό χώρο το παγώνι συνδέθηκε λόγω του φτερώματός του, στην απομάκρυνση από το κακό μάτι αλλά και με την νέα ζωή της νύφης.παγωνι2

Κι αν τα παγώνια στον Εθνικό Κήπο υπήρξαν από τα πιο αξιαγάπητα πλάσματα, που προκαλούσαν θαυμασμό στους μικρούς φίλους, οι φράσεις «καμαρώνει σαν παγώνι», «Θέλει να εντυπωσιάσει και κάνει σαν παγώνι», «Κάνει το παγώνι», δείχνουν πόσο πέρασε στο λεξιλόγιό μας.

Πολλές απ΄τις εκφράσεις, που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν αναφορά στο παγώνι, που ήταν το ιερό ζώο της θεάς Ήρας κι ήταν προστατευόμενο, όχι μόνο στις αυλές των αυτοκρατόρων της Άπω Ανατολής αλλά και στην αρχαία Ελλάδα.

Η αρχοντιά τους και τα υπέροχα χρώματά τους αφορούν στα αρσενικά παγώνια, που επιδιώκουν έτσι να προσελκύσουν το θηλυκό. Παρόλο, που τα παγώνια θεωρήθηκαν, όχι κι ιδιαίτερα έξυπνα πουλιά, αφού συγγενεύουν με τις κότες, τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να προειδοποιήσουν τους γύρω τους, όταν βλέπουν τον κίνδυνο.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 100.000 τέτοια πουλιά σε όλον τον κόσμο, παρόλα αυτά υπάρχουν και είδη παγωνιών, που είναι στον κατάλογο των απειλούμενων ζώων.

Το παγώνι, εκτός από προστατευόμενο της θεάς Ήρας, θεωρείται το εθνικό πουλί της Ινδίας. Σήμερα υπάρχουν τρία βασικά είδη σε όλο τον κόσμο, το ινδικό, το πράσινο και το παγώνι του Κονγκό, που είναι σε μικρότερο πληθυσμό ενώ σπανιότατα είναι τα λευκά παγώνια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ