Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Ουίσκι από… κρασί, made in Larissa…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουίσκι μεν αλλά από… σταφύλι. Οι προσπάθειες του σμηνάρχου, εν αποστρατεία, Αργύρη Ταραμονλή, που ξεκινούν γύρω στο 1994, για να φτιάξει ένα κρασί υψηλής ποιότητας και στη συνέχεια ουίσκι, συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον.

Το ουίσκι πρωτοφτιάχτηκε από Ιρλανδούς. Μάλλον πρόκειται για τις πιο πετυχημένες πρωτοβουλίες ιερωμένων στον κόσμο με προορισμό την αγορά.

Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά ουίσκι ανήλθαν σε 79.596 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021, παρότι πολλά μαγαζιά για μεγάλο διάστημα ήταν κλειστά. Ακόμη και στην περίπτωση της πανδημίας οι αναλυτές θεωρούν ότι η αύξηση θα είναι κοντά στο 8,1% ως το 2025 δηλαδή κάθε άτομο δαπανά περίπου 10,55 δολάρια για να πάρει ουίσκι.

Σήμερα μέρος του μεριδίου αυτής της τεράστιας αγοράς, που αυξάνεται διαρκώς φιλοδοξεί να πάρει ο Λαρισαίος απόστρατος στρατιωτικός, Αργύρης Ταραμονλής. Ο ίδιος μετά την πρωτοβουλία του στο κρασί επέκτεινε τα πειράματά του στο ουίσκι και εκτιμά πως σε 2-3 χρόνια θα είναι έτοιμο για την αγορά. Το έχουν δοκιμάσει φίλοι και γνωστοί, του έχουν κάνει κριτική, έχει κάνει βελτιώσεις και τώρα εμφανίζεται έτοιμος, για να ρίξει Λαρισαίικο ουίσκι στην αγορά.

Οι δυσκολίες πολλές, κι όπως λέει ο μερακλής Λαρισαίος, η παρασκευή ουίσκι από κρασί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: πρέπει το κρασί να είναι καθαρό και χωρίς ξυλόπνευμα, ώστε το τελικό προϊόν να έχει γεύση καθαρού οινοπνεύματος.

Το προϊόν, που φτιάχνει ο ίδιος έχει γεύση από το ουίσκι, αλλά όσοι πειραματίστηκαν κατά το παρελθόν να φτιάξουν ουίσκι έφτιαξαν ένα άλλου τύπου τσίπουρο.

Σημαντικό στοιχείο για την παρασκευή του είναι οι βαθμοί του οινοπνεύματος, το νερό αλλά κι η τριπλή απόσταξη, που κάνει. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, όπως και στις μπίρες, παίζει το βαρέλι.

Οι παραδοσιακοί βαρελάδες, που υπήρχαν κυρίως στην Ήπειρο, κατά κόρον στα χωριά των Φιλιατών, έχουν σχεδόν εκλείψει από τον ελληνικό χώρο κι εκείνος αναγκάστηκε να πάει στη Βουλγαρία για να βρει χειροποίητο φτιαγμένο από γαλλική βελανιδιά. Το 2010 έβαλε μπροστά τη διαδικασία και μετά από 2 χρόνια ωρίμανσης βγήκε το πρώτο ουίσκι made in Greece ή για την ακρίβεια made in Larissa.

Ο απόστρατος σμήναρχος συνεχίζει τις δοκιμές, βελτιώνοντας συνεχώς το προϊόν του. Παράλληλα διαπραγματεύεται με εταιρείες εμπορίας ποτών και με ποτοποιίες για τη σύναψη συμβολαίων μαζικής παραγωγής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ