Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Έντεκα νεκροί πρόσφυγες από το ναυάγιο στα Αντικύθηρα – 90 διασώθηκαν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουλάχιστον 11 είναι τα θύματα (9 γυναίκες και 2 άνδρες) μιας ακόμη τραγωδίας με μετανάστες στα νερά της Μεσογείου παραμονές Χριστουγέννων.

Ιστιοφόρο σκάφος γεμάτο με μετανάστες και πρόσφυγες προσάραξε στη βραχονησίδα Πρασονήσι, βόρεια των Αντικυθήρων όπου το λιμενικό-όπως φαίνεται στο βίντεο- έκανε μεγάλη επιχείρηση διασώζωντας άλλους 90 ανθρώπους.

Οι σοροί των μεταναστών περισυνελέγησαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού με τη βοήθεια υποβρύχιας έρευνας από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού που πραγματοποιήθηκε εντός του ιστιοφόρου που βρίσκεται βυθισμένο στο σημείο της προσάραξης.

Στο λιμάνι του Πειραιά θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, οι 90 διασωθέντες μετανάστες (52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 ανήλικοι) που απεγκλωβίστηκαν.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό «πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού αλλοδαπών από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (23/12), στη θαλάσσια περιοχή νησίδας ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ βόρεια ν. Αντικυθήρων υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, για περιστατικό προσάραξης και ημιβύθισης ιστιοφόρου σκάφους (α.λ.σ.) με περίπου ενενήντα (90) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι εξήλθαν από αυτό και παρέμειναν επί της νησίδας Πρασονησίου.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχείρησαν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα (04) παραπλέοντα πλοία.

Το Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλώβισε με ασφάλεια, πρωινές ώρες σήμερα, ενενήντα αλλοδαπούς (52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 ανήλικοι), οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στον λιμένα Πειραιά.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή καθώς και υποβρύχια έρευνα από στελέχη της Μ.Υ.Α./Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός του Ι/Φ σκάφους, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στο σημείο της προσάραξης, κατά την οποία περισυνελέγησαν συνολικά έντεκα (11) σοροί, από το ανωτέρω Π.Α.Θ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ