Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Οι ιππότες της …Μάνης γιορτάζουν τα Χριστούγεννα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα μυστηριώδες έθιμο συμβαίνει κάθε χρόνο ανήμερα των Χριστουγέννων  στο Οίτυλο της λακωνικής Μάνης. Οι Μέδικοι ή Γιατριάνοι, αυτή η οικογένεια, που έχει ρίζες από την Μάνη και τη Φλωρεντία καλούν τους άρρενες απογόνους τους κι αποκαλύπτουν το μυστικό. Μία τελετή, που κρατά ήδη πολλούς αιώνες, από την περίοδο ακόμη της Ρωμαιοκρατίας ή Φραγκοκρατίας, όταν η οικογένεια Ατσαγιόλι από τη Φλωρεντία έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στη διοίκηση του ελληνικού χώρου.

Ας μην ξεχνάμε πως Τάγματα των Ιπποτών έχουμε μέχρι σήμερα και μάλιστα το 2012 είχαν ξεναγηθεί Αυστριακοί Ιππότες του Τάγματος της Μάλτας στην Παναγία της Φιλέρημου της Ρόδου, αφού το σμαραγδένιο νησί συνδέθηκε με τους Ιππότες και τον Μεγάλο Μάγιστρο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η οικογένεια των Μεδίκων ισχυροποιείται όταν ασχολείται με το τραπεζικό σύστημα το 1397. Τη συναντάμε στην Ιταλία, οπότε και κατορθώνει να υποβαθμίσει την ανταγωνίστριά της οικογένεια τους Αλμπίτσι.

Σταδιακά, μέσα από την τράπεζα και το εμπόριο μαλλιού θα καταφέρει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ν΄ αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Παρότι ρίζες της βλέπουμε στην Ελλάδα από τον 15ο αιώνα ισχυροποιείται με τη στέψη της Αικατερίνης των Μεδίκων ως βασίλισσας της Γαλλίας τον 16ο αιώνα και της στέψης της Μαρίας των Μεδίκων ως β’  συζύγου του Ερρίκου του Δ΄ της Γαλλίας τον 17ο αιώνα με την οποία αποκτούν 7 παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση, το 1475, όταν πλέον η κατάληψη του ελληνικού χώρου από τους Τούρκους έχει επεκταθεί η Πελοπόννησος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ενετική κατοχή. Έτσι, εκεί βρίσκει καταφύγιο ο Πιέρρος ή Πέτρος Μέδικος. Πρόγονός του φέρεται πως είχε θέση δίπλα στον τότε γενάρχη της οικογένειας Ραϊνέριο ή κατά το υποκοριστικό Νέριο Α΄ Ατσαγιόλι. Τελικά ο απόγονος Πιέρρος φέρεται να παντρεύεται μία αρχοντοπούλα της περιοχής την Ανθή Κοντόσταυλου, κόρη του τοπάρχη της Άκρας του Ταινάρου.μυστρας

Η δολοφονία του Πιέρρου Μέδικου

Ο ιππότης, Πιέρρος Μέδικος πιθανολογείται πως είναι εγγονός ή απόγονος του Πιέρρου Μέδικου,  ο οποίος είχε βοηθήσει τον (Ραϊ)Νέριο Ατσαγιόλι να καταλάβει την Αθήνα και να στεφθεί δούκας των Αθηνών. Η παράδοση τον θέλει να οδεύει στην Πελοπόννησο και λόγω της κατάστασης κάνει οικογένεια με την Ανθή Κοντόσταυλου. Η ίδια παράδοση θέλει να δολοφονείται μετά από ενέδρα από τα ξαδέρφιά της ενώ ήταν έγκυος (μερικοί θεωρούν στο πρώτο τους παιδί).

Σε κάθε περίπτωση η Ανθή είτε με τον Πιέρρο είτε παντρεμένη πλέον με άλλον σύζυγο μετά από εκείνον βρίσκεται με 7 αρσενικά παιδιά, 6 δικά της κι ένα ψυχοπαίδι, που υιοθέτησε, όπως μας έχει εξηγήσει η Ρούλα Μπογέα – Σπηλιάκου. Η ίδια ασχολήθηκε με αυτό το θέμα στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, για το δρώμενο. Το ψυχοπαίδι της συνδέεται προφανώς με τον υπασπιστή, που έσωσε την Ανθή και το αγέννητο παιδί της, όταν σκότωσαν τον άντρα της κι εγκατέλειψε την περιοχή, που ήταν για να εγκατασταθεί τελικά στο Οίτυλο (Βοίτυλο).

Για το θέμα αυτό έχει γράψει αναλυτικά ο Μιχάλης Γ. Μπατσινίλας, που περιγράφει τα προβλήματα τη δολοφονία του άντρα της Ανθής από τα ξαδέρφιά της, με στόχο να περιέλθει η εξουσία σ΄αυτούς στο βιβλίο του «Οι Μέδικοι της Ελλάδας – Γιατριάνοι του Οίτυλου της Μάνης και η Μεγάλη Γιορτή».

ΜΕΔΙΚΟΙ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Η ανταλλαγή του μυστικού της Κυρούλας

Η μυστηριακή γιορτή γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα και κάθε φορά τα Χριστούγεννα και το μυστικό των Μέδικων – Γιατριάνων ανταλλάσσεται μεταξύ των αρσενικών απογόνων των επτά παιδιών. Ένας από όλους, όμως, δεν έκανε αρσενικό παιδί και στο πόδι του μπορεί να είναι μία γυναίκα, η οποία όμως δεν έχει ρόλο στο έθιμο έως το τέλος.

Ορισμένοι θεωρούν ότι επειδή εκείνη την περίοδο υπήρχαν έντονες έριδες και βεντέτες κι  η Ανθή φέρεται να έδωσε ευχή και κατάρα στα παιδιά της, να παραμείνουν ενωμένα κι αγαπημένα ως το τέλος. Οι φατρίες, οι ανταγωνισμοί στη διοίκηση δημιουργούσαν μία πολεμική ατμόσφαιρα.  Η Ανθή προστατεύθηκε εξαιτίας και των φιλικών προς αυτήν στρατιωτικών οικογενειών αλλά και της οικονομικής της δύναμης. Ιππότες

Η εντολή της Ανθής Κοντόσταυλου

Η εντολή της Ανθής Κοντόσταυλου της προγόνου των Μεδίκων – Γιατριάνων έχει ως εξής: «Πάντες οι Μέδικοι να εορτάζετε ομού, άπαξ του έτους την ημέρα των Χριστουγέννων, να συντρώγετε, να συνδιασκεδάζετε και περί το πέρας της εορτής να γίνεται η ανακοίνωσις του οικογενειακού Μυστικού, μόνο στους άρρενας Μεδίκους και εφόσον ούτοι κριθούν ικανοί, τούτο δε να συνεχίσουν και οι απόγονοί σας κ.λ.π.».

Ανήμερα λοιπόν τα Χριστούγεννα, εδώ και πάνω από πέντε αιώνες, οι γενάρχες των Μεδίκων καθιέρωσαν να γίνεται στο Οίτυλο η «Μεγάλη Γιορτή» ή η «Γιορτή της Κυρούλας». Εκείνη την ημέρα διαχρονικά όφειλαν να κρεμούν τα όπλα σε μία μουριά.

Παρά ταύτα οι γυναίκες δεν μετέχουν σε ολόκληρη την τελετουργία του εθίμου αλλά έχουν, εκτός από μία που δεν υπήρχε αρσενικός απόγονος, βοηθητικούς ρόλους.

Τα ονόματα των επτά παιδιών της Ανθής, δεν είναι σαφή: Μιχελής ή Μιχάλης, καθώς κάποιοι θεωρούν, πως τον έταξε στον Ταξιάρχη, επειδή η γυναίκα σώθηκε, Κούρος ή Κουρής, Ραζέλος ή Ιωάννης, Λουκάς ή Τζαχούτας, Γάιος, Σαλμπάνος ενώ ασαφές παραμένει και το όνομα του ψυχογιού της Μπαζίνα.

Κάθε χρόνο γίνεται δέηση για τους Μεδίκους που έχουν χαθεί και μετά την τελετουργία στη σφραγισμένη αίθουσα στη Μάνη ανταλλάσσεται το μυστικό, που μέχρι σήμερα δεν έχει διαρρεύσει, αφού κι οι άρρενες που μετέχουν, επιλέγονται έτσι ώστε να μπορούν να το κρατήσουν.

Η Μάνη ανεξαρτήτως αν μεταφέρεται σε τηλεοπτικές παραγωγές εξακολουθεί να κρατά  το μυστήριό της. Οι σημερινοί Μέδικοι ή Γιατριάνοι μετά το 1977 ίδρυσαν την Αδελφότητα των Μεδίκων και διατηρούν έως σήμερα επτασφράγιστο το μυστικό τους. Ώσπου να σπάσει ο κώδικας των Ιπποτών…

Ιδού ένα εντυπωσιακό video προηγούμενων χρόνων από το maninews

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ