Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Τραγωδία στο Μάτι: Στο εδώλιο ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής για απειλές εναντίον του πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξηγήσεις για δυο αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος καλείται να δώσει σήμερα σε ποινικό δικαστήριο ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Η υπόθεση αφορά στις απειλές στις είχε προβεί ο κ. Ματθαιόπουλος σε βάρος του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιοτσιου προκειμένου ο τελευταίος να συγκαλύψει όσους ευθύνονται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 άτομα.

Σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας παράνομης βίας.

Η ποινική δίωξη ασκείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκο Αντωναράκο, έπειτα από τη μήνυση που είχε υποβάλει ο κ. Λιότσιος.

Ο κ. Λιότσιος είχε οριστεί πραγματογνώμονας από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά. Μάλιστα, ο ίδιος είχε αναφερθεί στις πιέσεις που δέχθηκε και στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή, Αθανάσιου Μαρνέρη, ο οποίος είχε διενεργήσει την ανάκριση για το Μάτι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, φέρεται, μεταξύ άλλων, να απειλούσε τον κ. Λιότσιο, ζητώντας του – με αγοραίο μάλιστα λόγο – να θάψει τα όποια στοιχεία που είχε συγκεντρώσει.

«Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε… Φτιαχ’ τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ αρ@@@ σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα», ήταν μόνο κάποια από τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Ματθαιόπουλος στον πραγματογνώμονα, σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία την οποία είχε προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές ο κ. Λιότσιος.

Ο κ. Λιότσιος, είναι από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση για το φονική πυρκαγιά και είχε στραφεί με τη μήνυσή του όχι μόνο σε βάρος του κ. Ματθαιόπουλου αλλά και σε βάρος κατά παντός άλλου υπευθύνου που ενδεχομένως προέκυπτε στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ