Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Ο Άγιος Βασίλης των παιδιών…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Της Σοφίας Σηφάκη, νηπιαγωγού ([email protected])

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι προετοιμασίες στο σχολείο ξεκίνησαν. Στολίσαμε το δέντρο, κάνουμε κατασκευές, τραγουδάμε, μαθαίνουμε όμορφες ιστορίες. Όλα αυτά αρέσουν πολύ στα παιδιά. Συμμετέχουν, διασκεδάζουν, εντυπωσιάζονται από την ιστορία των Χριστουγέννων.

Όμως… Αυτόν, που περιμένουν, γνωρίζουν καλά κι αγαπούν υπερβολικά είναι ο Άγιος Βασίλης. Στην ερώτηση: «Τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;», η απάντηση είναι : «Έρχεται ο Άγιος Βασίλης». «Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά;», «Έρχεται ο Άγιος Βασίλης».

Όποια ερώτηση κι αν κάνεις στα παιδιά του νηπιαγωγείου, που έχει σχέση με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η απάντηση είναι η ίδια: «Έρχεται ο Άγιος Βασίλης».

Και στην ερώτηση «τι είναι ο Άγιος Βασίλης;», τα παιδιά απαντούν: «είναι Θεός», «είναι πνεύμα», «είναι γέρος και χοντρός αλλά τον αγαπώ», «είναι φτωχός, δεν έχει πολλά λεφτά και δεν μπορεί να μας φέρει ακριβά δώρα», «ζει στον Βόρειο Πόλο», «δε θέλει να τον δούμε όταν θα έρθει, γιατί ντρέπεται» και πολλές  ακόμα  υπέροχες και αθώες απαντήσεις των παιδιών.

Αγιος Βασίλης 1

Σύμφωνα με έρευνες από τον χώρο της Ψυχολογίας, είναι καλό τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη. Στην ηλικία των 4, 5 και 6 ετών, τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία, ζουν σε εξωπραγματικούς  κόσμους με νεράιδες, ξωτικά, δράκους, πριγκίπισσες και γενικά ονειρεύονται.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη αυτή τη φαντασία, το μυστήριο  και τη μαγεία για την ανάπτυξή τους. Μέσα απ΄ αυτήν ανακαλύπτουν τον κόσμο, πλάθουν εικόνες, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση. Ο Άγιος Βασίλης είναι μέρος αυτού του φανταστικού κόσμου, που έχουν ανάγκη  τα  παιδιά κι καλό είναι να μην τους πούμε την αλήθεια σ’ αυτή την ηλικία.

Άλλωστε μετά τα 7 του χρόνια το παιδί θ’ αρχίσει να υποψιάζεται την αλήθεια, από τη στιγμή που μαθαίνει να ξεχωρίζει το φανταστικό από το πραγματικό.

·        Οπότε αν έχουμε μικρό παιδί, μπορούμε να γράψουμε μαζί γράμμα στον Άγιο Βασίλη και να το πάμε στο ταχυδρομείο.

·        Να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει ότι δεν ζητάμε ακριβά και μεγάλα δώρα από τον Άγιο Βασίλη, γιατί δεν μπορεί να φτιάξει ακριβά δώρα για όλα τα παιδιά και τα μεγάλα δώρα δε χωράνε από την καμινάδα ή από τη χαραμάδα της πόρτας.

·        Να το παροτρύνουμε να ζητήσει δώρο και για το μικρό του αδερφάκι ή για ένα φίλο του.

·        Να προετοιμάσουμε την βραδιά, που θα έρθει ο Άγιος Βασίλης, όπως το ν’ αφήσουμε γάλα και μελομακάρονα στο τραπέζι για να τον κεράσουμε.

Όλα αυτές οι αναμνήσεις θα συντροφεύουν για πάντα το παιδί και θα γεμίζουν την ψυχή του με ευτυχία και δύναμη, όταν πια ως ενήλικας θα έχει μπροστά του ν΄ αντιμετωπίσει την πεζή  πραγματικότητα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ