Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Ιωάννης Κιουμής: «H μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα λέει την αλήθεια»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, αποτυπώνει μια πραγματικότητα για τις μεγάλες ανισότητες στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, και ίσως μάλιστα το κάνει με έναν ηπιότερο τρόπο. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatronet.gr ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής.

“Ξέρω ότι αυτό θα δυσαρεστήσει πολλούς και κυρίως αυτούς που έχουν την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις για τα θέματα της Υγείας, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που λέει η έκθεση και είναι καλό ότι βγήκε επιτέλους να πει αυτή την αλήθεια”, τονίζει, προσθέτοντας πως η πανδημία ήρθε για να αποτυπώσει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή την πραγματικότητα, που υπήρχε και αλλού.

“Πάντα, το σύστημα ήταν εστιασμένο στο να δίνει τα καλύτερα εκεί που ήθελε να τα δώσει. Και ακόμα και τώρα, στον κορωνοϊό κάνει ακριβώς το ίδιο. Ακόμη και στα φάρμακα τα οποία χορηγήθηκαν ερευνητικά, αυτό έγινε επιλεκτικά, σε ορισμένα νοσοκομεία, πάντα με επίκεντρο την Αθήνα και λίγο στη Θεσσαλονίκη. Πάντα με έναν στόχο ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει να γίνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής”, επισημαίνει.

Επιπλέον, βάζει την παράμετρο της αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας των νέων ΜΕΘ με την ίδια αποτελεσματικότητα που είχαν οι ήδη λειτουργούσες. “Είχαμε 550, άντε 600, κλίνες στην εντατική θεραπεία. Με τον κορωνοϊό τις διπλασιάσαμε. Ωραία, αν βγεις στην αγορά μπορείς να αγοράσεις κλίνες, αναπνευστήρες, μόνιτορς. Το προσωπικό από πού το βρίσκεις; Μπορείς να βγεις στην αγορά και να το αγοράσεις;“, διερωτήθηκε για να προσθέσει: “Έτσι, λειτουργούσαμε εκ των ενόντων. Σε μια μονάδα φτιάχναμε άλλα δέκα κρεβάτια, βάζαμε έναν – δύο έμπειρους νοσηλευτές και γιατρούς, τους πλαισιώναμε με άλλους πέντε ή έξι οι οποίοι δεν ήταν καθόλου έμπειροι και καθόλου έτοιμοι για αυτή τη δουλειά και φτιάχναμε μια μονάδα. Αυτή η μονάδα μπορεί να έχει την αποτελεσματικότητα με μια μονάδα που λειτουργεί με ένα προσωπικό συγκεκριμένο, παγιωμένο και έχει αποκτήσει και τα πρωτόκολλά της και τα αντανακλαστικά της και τις φόρμες της δουλειάς της”;

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, όπως λέει, είναι η υψηλή θνητότητα, η οποία όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία φτάνει ως και το 100%. “Ο κορωνοϊός δεν είναι ο ίδιος; Γιατί εκεί πέθαναν όλοι και στην Αθήνα πεθαίνει για παράδειγμα το 30%;”, είπε, για να προσθέσει και το θέμα της απουσίας ελέγχου στην ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών: “Στα νομαρχιακά νοσοκομεία δεν πήγε ποτέ κανείς να δει, στις μονάδες που έχουν τι κάνουν αυτή τη στιγμή; Ποια περιστατικά διαχειρίζονται, ποιοι γιατροί τα διαχειρίζονται, τι αποτελεσματικότητα είχε αυτή η διαχείριση μέχρι τώρα. Ο έλεγχος της ποιότητας είναι κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και είναι απολύτως απαραίτητο στις υπηρεσίες Υγείας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πανδημία. Αυτό δεν το εφαρμόζουμε και υπάρχουν πολλοί λόγοι, ανάμεσα σε αυτούς και συνδικαλιστικοί”, σημειώνει.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ