Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

ΕΚΠΑ: Ενισχύει την υπηρεσία μεταφοράς φοιτητών με αναπηρία με 2 νέα ειδικά οχήματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο νέα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα δωρεάν μεταφοράς των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ), τα οποία θέτει ήδη σε κυκλοφορία, προμηθεύτηκε πρόσφατα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Μέχρι σήμερα διέθετε δύο ειδικά διαμορφωμένα οχήματα με πιστοποίηση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πλέον ο στόλος της Υπηρεσίας Μεταφοράς του ΕΚΠΑ αποτελείται πλέον από 4 οχήματα και 4 οδηγούς.

Η Υπηρεσία Μεταφοράς του ΕΚΠΑ λειτουργεί και στο συγκρότημα Ευρίπου για την εξυπηρέτηση των ΦμεΑ των νέων Τμημάτων του στα Ψαχνά Εύβοιας κι έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες ΦμεΑ του ΕΚΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, μέσω του έργου «Φινέας: Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του ΕΚΠΑ – Υπηρεσίες Υποστήριξης Σπουδών Φοιτητών με Αναπηρία» που υλοποιείται στο πλαίσιο του του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ και από Εθνικούς Πόρους, προμηθεύτηκε τα 2 νέα ειδικά οχήματα με πιστοποίηση μεταφοράς ΑμεΑ σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Θεσμοί του ΕΚΠΑ για φοιτητές με αναπηρίες

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ιστορία 184 ετών, επιχειρεί έτσι να βοηθήσει περισσότερο στην ισότιμη πρόσβαση στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, χωρίς διακρίσεις. Με απόφαση της Συγκλήτου ίδρυσε και λειτουργεί από το 2006 τη  Μονάδα Προσβασιμότητας.

Αποστολή της Μονάδας Προσβασιμότητας είναι «η επίτευξη στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και των φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, μέσω της παροχής προσαρμογών στο περιβάλλον, Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Υπηρεσιών Πρόσβασης».

Στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας της Μονάδας Προσβασιμότητας το ΕΚΠΑ εισήγαγε σημαντικούς καινοτόμους θεσμούς, όπως:

· τον θεσμό του Συμβούλου Καθηγητή για φοιτητές με αναπηρία.

· τον θεσμό του Αρμοδίου Υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση των φοιτητών με αναπηρία σε κάθε Γραμματεία των Τμημάτων των Σχολών

· την Επιτροπή Προσβασιμότητας, η οποία αποτελεί το ανώτερο επίπεδο διοίκησης και λήψης αποφάσεων και στην οποία συμμετέχουν και τρεις φοιτητές με αναπηρία με τους  αναπληρωτές τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ