Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες – Η ακρίβεια τους οδηγεί σε κινητοποιήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ραντεβού με το ερώτημα των κινητοποιήσεων έχουν προγραμματίσει οι παραγωγοί την Κυριακή 19/12/2021 το μεσημέρι στη Θεσσαλία, παρά την προσπάθεια να πάρει ρελάνς στον αγροτικό χώρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2022 στο Κοινοβούλιο.

Η προσπάθεια αυτή σχετίζεται με τις έντονες διαμαρτυρίες, που υπάρχουν στους παραγωγούς για την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, στο οποίο συμβάλλουν κατά πολύ οι εξωφρενικοί λογαριασμοί ρεύματος.

Το κόστος ενέργειας – πετρέλαιο και ρεύμα – έχει εκτοξευθεί επηρεάζοντας και την άρδευση κι οι παραγωγοί έχουν αύριο στις 12 το μεσημέρι συνάντηση στη Νίκαια της Λάρισας με πρόταση για κινητοποιήσεις.

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι εγγυάται τη μείωση του ρεύματος στους αγρότες είναι η ίδια η Ευρώπη, που δια των ευρωβουλευτών της έχει ζητήσει να αποφασίζει κάθε χώρα για το ενεργειακό της μείγμα αλλά να μην υποστούν το κόστος ενέργειας στους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όπως και την προηγούμενη φορά με τον ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο δόθηκε σε ελάχιστους.

Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί λόγω και των αλλεπάλληλων ζημιών από τις κακοκαιρίες και η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές είναι σταγόνα στον ωκεανό. Έτσι, ενώ επιχείρησε ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο προφανώς δεν αντιλαμβάνεται σε τι κατάσταση είναι τα αγροτικά νοικοκυριά, που έδωσαν ευκαιρία στην κυβέρνησή του.

WP 20151118 11 33 34 Pro scaled e1639841094824

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή θέση, όπως τονίζουν, μετά τις αυξήσεις – φωτιά σε ηλεκτρικό ρεύμα κι αγροτικό πετρέλαιο, τις καθηλωμένες ή μειωμένες των προϊόντων, την ανυπαρξία πολιτικής πάνω στα ειδικά δικαιώματα.  Την ίδια στιγμή τα νέα δικαιώματα στους βοσκοτόπους έχουν δημιουργήσει άλλες παρενέργειες στον αγροτικό χώρο.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική προβλέπει πλήθος αιρεσιμοτήτων, με αποτέλεσμα οι αγρότες να κινδυνεύουν να πάρουν τη μισή επιδότηση.

Η δυσφορία είναι προφανής ακόμη και σε αγρότες, που μέχρι πρότινος ήταν κοντά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αλλεπάλληλα παράπονα προς τον Αλέξη Τσίπρα

Κατά την περιοδεία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα με τη γενική γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτή Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν τομεάρχη Γεωργίας, Σταύρο Αραχωβίτη τέθηκε από τους παραγωγούς ζήτημα για την εκτίναξη του ηλεκτρικού ρεύματος κι εν γένει του κόστους παραγωγής, στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.

Για το θέμα αυτό υπήρξε κοινή δήλωση των αρμόδιων τομεαρχών Περιβάλλοντος κι Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου και Σταύρου Αραχωβίτη τις προηγούμενες ημέρες.  Το πρόσφατο μέτρο αναστολής των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, όπως σημείωσαν δεν περιλαμβάνει τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση και λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς, όπου οι επιβαρύνσεις είναι έως διπλάσιες των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος. παρά την ελάχιστη επιδότηση των 9, 18 και 39 ευρώ το μήνα.

Το μέτρο αναστολής των χρεώσεων ΥΚΩ, σημείωσαν, δεν περιλαμβάνει την παρελθούσα περίοδο άρδευσης, αλλά θα εφαρμοστεί μόνο στη μέση τάση για τους μήνες Νοέμβριο-Μάρτιο όπου οι αγροτικές καταναλώσεις ρεύματος είναι χαμηλότερες. Άρα δεν μειώνει τις υψηλές χρεώσεις.

Εξήγησαν πως η αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ απλά μεταθέτει την επιβάρυνση την άνοιξη και άρα δεν ελαφρύνει τους αγρότες, ενώ η επίπτωση στους λογαριασμούς των ΤΟΕΒ και των αγροτών που είναι συνδεδεμένοι στη μέση τάση είναι ελάχιστη. Περιορίζεται στο 5-10% του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν.

Το κόστος της ΔΕΗ

Πυρά όμως δέχονται και οι ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κι εκ των έσω. Για το θέμα της εκτίναξης του ηλεκτρικού ρεύματος υπήρξε παρέμβαση και του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αν και μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, εξήρε την πρωτοβουλία Μητσοτάκη.

Όπως διευκρινίζουν οι αγρότες, από τους λογαριασμούς που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα, το κόστος στο ρεύμα που χρησιμοποιούν για την άρδευση μέσω γεωτρήσεων, υπερβαίνει σημαντικά αυτό που ανέμεναν. Το φετινό καλοκαίρι, τουλάχιστον στον θεσσαλικό κάμπο, χαρακτηρίστηκε από συχνές και πολυήμερες περιόδους καύσωνα, οπότε κάποια αύξηση στο κόστος της άρδευσης, είναι εύλογη.

Μάλιστα, ορισμένοι αγρότες, επισημαίνουν ότι κατά περιπτώσεις υφίσταται άδικη τιμολόγηση, αφού, από την στιγμή που προστέθηκε η “ρήτρα αναπροσαρμογής” (05.08.2021) και έπειτα, ο κύριος όγκος των αρδεύσεων στις περισσότερες ποτιστικές καλλιέργειες είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Κατερινη αγροτες

Διαμαρτυρίες για το κόστος αγροτικών εφοδίων

Μεγάλες οι διαμαρτυρίες και για την απότομη αύξηση στο κόστος των αγροτικών εφοδίων και το γεγονός που τις πυροδότησε ήταν η σπορά των σιτηρών τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές στους απλούς τύπους των αζωτούχων λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στην σπορά των σιτηρών έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ακόμα και κατά 100%, ενώ αυξήσεις παρατηρούνται και σε πιο σύνθετους τύπους λιπασμάτων, άλλα και σε ζιζανιοκτόνα και γεωργικά φάρμακα». Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις ζωοτροφές.

Στα όρια τους κι οι ροδακινοπαραγωγοί

«Ακόμα και με ιδιωτικές γεωτρήσεις πληρώνουμε 8 ευρώ την ώρα. Το πρόβλημα με το πότισμα είναι τεράστιο κι η άρδευση έχει δεκαπλασιάσει το κόστος. Από 4 ευρώ μας πήγε στα 8 λόγω της τιμής του ρεύματος. Αν σκεφτεί κάποιος ότι μία δεκαετία ήταν στο 1 ευρώ, το κόστος γνωρίζει δραματική αύξηση. Προσωπικά χρειάζομαι 350 ευρώ τον μήνα, για να ποτίσω ένα χωράφι 8 στρεμμάτων με δική μου γεώτρηση. Έχω δυο παιδιά, που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα κι 80 στρέμματα, που είναι μία μέση κατάσταση για τη δική μας περιοχή . Δηλαδή 10.000 ευρώ θέλω μόνο για νερό, Πόσα ροδάκινα πρέπει να πουλήσω και σε τιμή, μόνο για να βγάλω τα έξοδα;» μας ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τάσος Κυραλίδης, παραγωγός ροδάκινου, από την Πέλλα.

Αγροτες Βεροια ΕΛΓΑ

Διαφοροποιήσεις μεταξύ των παραγωγών

Κι αν κατά την άνοδο των Κρητικών στην Αθήνα τα ραντεβού έγιναν τον προηγούμενο μήνα με τσικουδιές, αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στον αγροτικό χώρο είναι στα όρια της ασφυξίας, όχι μόνο για τους μικρομεσαίους αλλά ακόμη και για τους μεγάλους παραγωγούς.

Υπάρχουν μεγάλες πιέσεις στις τιμές από τις βιομηχανίες, που επικαλούνται τις στρεβλώσεις, που δημιουργεί ο Covid-19 στην αγορά ως προς τη διάθεση των προϊόντων, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά.  Οι παραγωγοί γάλακτος είναι στα όρια της ασφυξίας.

Ο πολιτικός χρόνος, που έδωσαν οι παραγωγοί στο δίδυμο Βορίδη –Λιβανού εξαντλείται καθώς η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει και οι λύσεις δεν φαίνονται ορατές στον ορίζοντα.

Στα λόγια και στις προεκλογικές εξαγγελίες μας αραδιάζουν ψέματα για την δήθεν τεράστια σημασία που δίνουν στον πρωτογενή τομέα που τον χαρακτηρίζουν ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, αναφέρουν οι παραγωγοί της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, που επιδιώκουν να ξαναφέρουν τους αγρότες στα μπλόκα, όπως έκανε κι ο άλλοτε στρατηγός του κάμπου, ο Καρδιτσιώτης συνάδελφός τους, Βαγγέλης Μπούτας.

Η νέα ΚΑΠ, που όπου να είναι ολοκληρώνεται με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας – λένε οι παραγωγοί της ΠΕΜ – από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ