Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Αλκοολισμός κι Ανώνυμοι Αλκοολικοί: Τα 12 βήματα της ελπίδας…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Εσείς πόσα ποτήρια ήπιατε σήμερα;». Την ώρα που τόσοι άνθρωποι βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη δηλητηριασμένοι από νοθευμένο αλκοόλ, το πρόβλημα του αλκοολισμού, ακόμη κι υπό κανονικές συνθήκες, παραμένει μία προβληματική κατάσταση και στη χώρα μας, αν και τα στοιχεία δεν είναι σαφή. Πολλοί είναι εκείνοι, που δεν γνωρίζουν καν ότι είναι αλκοολικοί ούτε παραδέχονται το πρόβλημα. Ο αλκοολισμός είναι μία ύπουλη νόσος, η οποία μπορεί να ξεκινήσει χωρίς καν να το καταλάβουμε, για να καταλήξει σε πολύ δύσκολες κι ενίοτε μη αναστρέψιμες καταστάσεις

Το αλκοόλ, ο καθένας μας μπορεί να το βρει παντού. Κι είναι και οι παρέες, ο περίγυρος: «Έλα βρε έλα πιες μας μαζί μας ένα ποτηράκι. Δεν πειράζει».

Πειράζει. Και μάλιστα πειράζει πολύ, όταν το άτομο έχει φτάσει στο κατώφλι του αλκοολισμού. Ο αλκοολικός σιγά  αλλά σταθερά καταστρέφει νευρώνες του εγκεφάλου, διαλύει τα δόντιά του, απειλεί το ήπαρ του, τον σπλήνα του, έχει κενά μνήμης,  εξάρσεις θυμού,  παρουσιάζει επιθετικότητα κ.ά.

Ένας αλκοολικός μπορεί να χάσει τη ζωή του, να τραυματιστεί, ν΄ απειλήσει τη ζωή άλλων όταν οδηγεί, να χτυπήσει τη σύζυγο ή τα παιδιά του, αφού δεν ελέγχει τον εαυτό του, να χάσει τη δουλειά του ή να περιθωριοποιηθεί.

Οι λόγοι για να καταλήξει κάποιος στον αλκοολισμό είναι πολλοί και μπορεί να συνδέονται και με άλλα ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα: μοναξιά, ανεργία, ερωτική απογοήτευση, κατάθλιψη, απώλεια αγαπημένου προσώπου μπορεί να οδηγήσουν υπό προϋποθέσεις στον αλκοολισμό.

Το πρόβλημα του αλκοολισμού σε Έλληνες κι Ελληνίδες

Σε παλαιότερη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε φανεί ότι το πρόβλημα του αλκοολισμού είναι 3 άνδρες προς 1 γυναίκα για την Ελλάδα. Σε ό, τι αφορά στο αλκοόλ, η μεγαλύτερη κατανάλωση αφορούσε στο κρασί – περίπου 45% , ακολουθούσε η μπίρα 32% και τα αλκοολούχα κατά 22% και το υπόλοιπο 1% αφορούσε άλλους τύπους. Αυτή η έρευνα αφορούσε άτομα άνω των 15 ετών και μάλιστα καταγεγραμμένα περιστατικά αλκοολικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι γνωρίζουν ότι ανήκουν σ΄ αυτήν την κατηγορία.

Υπάρχει φως λοιπόν σ΄ αυτόν τον κατήφορο, που παίρνει το άτομο, δίχως καν να το καταλάβει; Ναι υπάρχει. Αρκεί το ίδιο το ενήλικο άτομο να το θελήσει.  Ενώ το αλκοόλ μπορεί να μας προκαλέσει ευφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις και καλύτερη υγεία, όταν πίνεται με μέτρο, αν αρχίσει να γίνεται συνήθεια, τα δύσκολα είναι όλα μπροστά.

Όμως, ελπίδα υπάρχει. Κι είναι δίπλα μας πια, αν θέλουμε να τη βρούμε. Πλέον, υπάρχουν δομές και προγράμματα. Το ζήτημα είναι πότε το ίδιο το άτομο θα συνειδητοποιήσει ότι κινδυνεύει να χάσει τα πάντα και κυρίως ν΄ απειλήσει τη ζωή άλλων, που δεν του φταίνε σε τίποτα.ΑΛΚΟΟΛ

Η συνάντηση των Ανώνυμων Αλκοολικών

Την Κυριακή ξεκινά η υβριδική συνάντηση Δημόσιας Πληροφόρησης του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ανωνύμων Αλκοολικών, που έχουν επιδείξει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη χώρα μας. Άνθρωποι, που βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού κι όμως, κατάφεραν να ξαναβρούν τον εαυτό τους, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, να ξαναγαπήσουν, να ξανακάτσουν στα θρανία, να κάνουν μία καινούργια αρχή στη δουλειά, να δημιουργήσουν οικογένειες ή να ξανασυνδεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι ιδρύθηκαν το 1935 από δύο αλκοολικούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μοιραζόμενοι μεταξύ τους την εμπειρία, την δύναμη και την ελπίδα τους μπόρεσαν να μείνουν καθαροί. Αυτή την εμπειρία την μετέφεραν και σε άλλους που έπασχαν από αλκοολισμό με αποτέλεσμα, σιγά – σιγά να αναπτύσσονται οι πρώτες ομάδες ΑΑ, αρχικά στην Αμερική και σύντομα να αρχίσουν να επεκτείνονται και σε άλλες χώρες. Σήμερα, υπολογίζεται ότι λειτουργούν 120.000 ομάδες σε 180 χώρες, στις οποίες αναρρώνουν περισσότεροι από 2.500.000 αλκοολικοί.

Οι αριθμοί αυτοί συνεχώς αυξάνονται διότι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στους ΑΑ ζητώντας βοήθεια. Οι πρώτες ομάδες στην Ελλάδα ξεκίνησαν προς το τέλος της δεκαετίας του ’50. Λειτουργούσαν εντός των Αμερικάνικων Βάσεων, κυρίως για τους Αμερικανούς στρατιώτες. Ήταν ανοιχτές, επίσης, για όλους τους Αγγλόφωνους αλκοολικούς του γενικού πληθυσμού.

Οι ελληνόφωνες ομάδες των Ανώνυμων Αλκοολικών

Οι ελληνόφωνες ομάδες ξεκίνησαν το ’81 στην Αθήνα, οι οποίες με τον χρόνο επεκτάθηκαν σχεδόν σε όλη την χώρα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 25 ελληνόφωνες ομάδες και 22 αγγλόφωνες, 1 ρωσόφωνη, 1 πολωνική και πολλές διαδικτυακές όπως και υβριδικές (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα). Υπάρχουν επίσης, αρκετοί μοναχικοί αλκοολικοί σε ανάρρωση, διάσπαρτοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι ΑΑ δέχονται στις ομάδες τους οποιονδήποτε επιθυμεί να σταματήσει να πίνει, χωρίς καμία οικονομική συνδρομή, χωρίς καμιά διάκριση ως προς την φυλή, την οικονομική ή κοινωνική τάξη, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν παίρνουν θέση απέναντι σε κοινωνικά, θρησκευτικά ή πολιτικά ζητήματα. Κύριος σκοπός τους είναι η ανάρρωση από την ασθένεια του αλκοολισμού και η μεταφορά του μηνύματος σε όποιον πάσχει. Όλη η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην ανωνυμία των μελών και στην μεταξύ τους αλληλοβοήθεια, δίχως να κατευθύνονται από κάποιον επαγγελματία.

Καθημερινές συναντήσεις μέσα από 12 βήματα

Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνται καθημερινά όλες τις ημέρες του χρόνου και η ανάρρωσή τους συνεχίζεται να βασίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας, της δύναμης και της ελπίδας όπως την εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της.

Το θεραπευτικό μοντέλο, που ακολουθούν, είναι το Πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων απεξάρτησης, που συνιστούν το απόσταγμα της εμπειρίας χρόνων, των πρώτων αλκοολικών που ανάρρωναν βλέποντας καλά και θαυμαστά αποτελέσματα στις ζωές τους.

Τα δώδεκα βήματα αποτελούν 12 στάδια διεργασίας του εαυτού, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ασθένειας του αλκοολισμού, με κύριο σκοπό μια χαρούμενη και ικανοποιημένη ζωή η οποία και απομακρύνει την επιθυμία για ποτό.

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των ομάδων των Αλκοολικών Ανωνύμων (Δώδεκα Παραδόσεις) αποτελείται από προτάσεις – αρχές. Αυτές οι αρχές στοχεύουν στην καλύτερη και ισότιμη λειτουργία των ομάδων. Βασίζονται και αυτές, στη γνώση που αποκτήθηκε, διαχρονικά, μέσα από την εμπειρία όλων των ομάδων του κόσμου.

Η συνάντηση θα γίνει εκ του σύνεγγυς την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00-13:00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» (Ρίμινι 1, Χαϊδάρι Αττικής). Για όσους δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν με φυσική παρουσία, θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω ZOOM στην διεύθυνση: ID 9667710606 (τηλ. 6947587046).

Τα κεντρικά τους γραφεία βρίσκονται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 112  στην Αθήνα και το επίσημο site είναι : http://www.aa-greece.gr. Το τηλέφωνο 24ωρης βοήθειας: 6986183484.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ