Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Πλατεία Συντάγματος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών – «Όχι, άλλοι νταήδες»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος κατά των γυναικοκτονιών.

Στη συγκέντρωση την οποια οργανώσε η «Πρωτοβουλία κατά των γυναικοκτονιών» , συμμετείχαν, μεταξύ άλλων συγγενείς θυμάτων γυναικοκτονιων.

gynaikoktonies 1

Το παρών έδωσαν, επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος και πολλοί άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως Κατ. Παπανάτσιου, Στ. Αραχωβίτης, Τρ. Αλεξιάδης.

Η «Πρωτοβουλια κατά των γυναικοκτονιών» αποτελείται από  18 γυναικείες οργανώσεις οι οποίες συνυπέγραψαν ένα κείμενο με αφορμή τις 17 γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν στη χώρα μας το 2021. Όπως τονίζουν στο κείμενο τους, «η πρωτοβουλία συγκροτήθηκε για να μην επιτρέψει τη συνέχιση του εξουθενωτικού αυτού φαινομένου χωρίς αντίδραση, χωρίς προσπάθεια να θέσει την κοινωνία στο σύνολο της μπροστά στις ευθύνες της!».

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών

16 + 1 γυναίκες* δεν είναι πια μαζί μας, δε θα δουν ξανά το φως του ήλιου, δε θα χαρούν τη ζωή, τα παιδιά τους, όσες και όσους αγάπησαν, γιατί η πατριαρχία οπλίζει το χέρι των υποτιθέμενων συντρόφων.

16 + 1 γυναίκες σφαγιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, πυροβολήθηκαν, χωρίς βοήθεια, γιατί ο πατριαρχικός φόβος αφήνει τις γειτόνισσες και τους γείτονες αδρανείς και άπραγους.

16 + 1 γυναίκες δεν είναι πια μαζί μας, γιατί η αστυνομία δυσκολεύεται να φτάσει έγκαιρα, εκεί όπου την καλούν και να σώσει από την ενδοοικογενειακή βία και τις απειλές.

16 + 1 γυναίκες δεν είναι πια μαζί μας, γιατί η κοινωνία εκπαιδεύει αγόρια νταήδες και κορίτσια θύματα, προσφερόμενους δολοφόνους και δολοφονημένες του αύριο, που εθίζονται από νωρίς στα αχαλίνωτα ένστικτα έμφυλης βίας, με τη συνεχή, σεξιστική προβολή του εγκλήματος και πληθώρας τηλεσκουπιδιών, υποτιθέμενων παιχνιδιών διασκέδασης.

Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών συγκροτήθηκε από 18 έως τώρα γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, για να μην επιτρέψει τη συνέχιση του εξουθενωτικού αυτού φαινομένου χωρίς αντίδραση, χωρίς προσπάθεια να θέσει την κοινωνία στο σύνολο της μπροστά στις ευθύνες της!

Θρηνούμε τις αδικοχαμένες γυναίκες και ταυτόχρονα διεκδικούμε και απαιτούμε:
Δικαιοσύνη-ενημέρωση-πρόληψη-αγωγή Ισότητας των Φύλων.

Στην ιερή τους μνήμη, σας καλούμε όλες και όλους στο Σύνταγμα, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 6 μμ., για να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε ενάντι στις γυναικοκτονίες!

*οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες ήταν 17 μέχρι τη σύνταξη αυτού του κειμένου.

Επιστολή συμμετοχής στη συγκέντρωση των γονέων της Ελένης Τοπαλούδη

Οι γονείς της αδικοχαμένης ΕΛΕΝΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ ,  Τοπαλούδης Ιωάννης και Αρμουτίδου Κυριακή, γονείς που βιώνουμε την κορύφωση του δράματος και το «μεγαλείο» της τραγικότητας για κάθε γονιό, θεωρούμε αδιανόητο να μην ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΜΕ και να μη συμμετέχουμε (όσο και όπως μπορούμε) σε κάθε φορέα – θεσμό και στις δράσεις που αναπτύσσονται ενάντια στις ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ, στους ΒΙΑΣΜΟΥΣ, στην ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ, στις ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΕΣ, που ως φυσικό επακόλουθο έχουν την τελική ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΤΟΝΙΑ.

Η φωνή των γονιών (ΟΛΩΝ των γονιών) που τόσο άδικα και αποτρόπαια έχουν χάσει το κορίτσι τους, το παιδί τους, δυναμώνει ακόμα περισσότερο καθώς ενώνονται φωνές – δράσεις – πρωτοβουλίες συνανθρώπων μας για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο (όσο μπορούμε, τουλάχιστον) περιβάλλον για τα παιδιά μας.

Αρκεί βέβαια οι εκάστοτε κυβερνώντες να μην έχουν «κλειστά τα αυτιά τους» και να ακούν τις φωνές – προκλήσεις της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που αγωνιά για τα κορίτσια της, για τα παιδιά της.Αλλά και να κάνουν «τάχα» πως δεν ακούν (οι εκάστοτε κυβερνώντες) εμείς θα είμαστε ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ για να τους κάνουμε να ακούσουν (…).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ