Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Λιβαδειά: 39 χρόνια φυλακή για την βάπτιση – «τραπέζι θανάτου» για δεκάδες καλεσμένους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε φυλάκιση 39 ετών καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λιβαδειάς επιχειρηματία κέντρου εστίασης για το «τραπέζι του θανάτου» στο οποίο δηλητηριάσθηκαν 73 άτομα και τον θάνατο ενός άνδρα σε βάπτιση το 2016 στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Ύστερα από έναν μήνα ακροαματικής διαδικασίας, η αυλαία της δίκης έπεσε σήμερα με την κατηγορουμένη επιχειρηματία να καταδικάζεται σε συνολική ποινή 39 ετών με εκτιτέα ποινή πέντε ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Το δικαστήριο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε η γυναίκα ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια ενός ατόμου και σωματικές βλάβες 73 ατόμων, οι οποίοι προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας και νοσηλεύθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της επικράτειας.

Αναλυτικότερα, τα 73 άτομα είχαν λάβει μέρος σε ένα γεύμα βαφτίσεως, στις 18 Ιουνίου του 2016, και λόγω μη λήψεως των υγειονομικών μέτρων από μέρους της επιχειρηματία, έφαγαν, εκτός των άλλων, πένες με τυριά, οι οποίες είχαν σαλμονέλα.

Αυτό είχε ως συνέπεια ένα άτομο να χάσει τη ζωή του, ένα ακόμη να νοσηλευθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας σε βαρύτατη κατάσταση, ενώ άλλοι νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο της Λιβαδειάς, καθώς και σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών, με εμετούς και συνεχείς διάρροιες.

Κινδύνευσαν παιδιά και έγκυες 

Οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονταν από 8 έως 84 ετών, ενώ κινδύνευσαν ακόμα και μικρά παιδιά.

Μεταξύ των ατόμων τα οποία δηλητηριάσθηκαν υπήρχαν και δύο έγκυες, εκ των οποίων η μία οδηγήθηκε εσπευσμένα σε μαιευτική κλινική των Αθηνών, όπου υποχρεώθηκε σε καισαρική τομή, ώστε να γλιτώσει αφενός τη ζωή του παιδιού της, το οποίο γεννήθηκε πρόωρα, αλλά και τη δική της ζωή.

Ακόμη, ζευγάρια ηλικιωμένων μεταφέρθηκαν επειγόντως στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και εισήχθησαν στη ΜΕΘ, όπου και αυτοί πάλευαν για τη ζωή τους. Επίσης, μία γυναίκα έπεσε σε κώμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καρδίτσας από τον σύζυγό της, με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο.

Σε άλλη περίπτωση,  μια γυναίκα επάνω στην απελπισία της πήρε τηλέφωνο το 100 και ζήτησε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, γιατί εκείνη από μόνη της αδυνατούσε να το κάνει, και τους είπε «ελάτε να με πάρετε, γιατί πεθαίνω».

Παρόλο που υπήρξαν τόσα περιστατικά, ακόμη και διαφορετικά μεταξύ τους, η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αν και είχαν γίνει γνωστά όλα τα παραπάνω, και συνέχισε να δέχεται πελάτες, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα από το γλέντι της βάφτισης (19/6) καθώς και τη μεθεπόμενη (20/6) να προσβληθούν με σαλμονέλα και άλλοι πελάτες, οι οποίοι χρειάσθηκε να διακομιστούν και εκείνοι σε νοσοκομεία.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα ανάλογη ποινή

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της, «η δημόσια υγεία αποτελεί ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο στους δύσκολους καιρούς που περνάμε πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να προστατεύεται πάση θυσία», ενώ αναφέρθηκε στην αυτοθυσία που επέδειξε το θύμα που, λίγο πριν ξεψυχήσει, φρόντισε να μεταφέρει τον γιο του με το αυτοκίνητό του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ