Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

«Έπεσε» για 90 λεπτά το σύστημα ραντάρ που εποπτεύει τον ελληνικό εναέριο χώρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες αεροπλάνων από το ξαφνικό πρόβλημα στο σύστημα ραντάρ που εποπτεύει το σύνολο του ελληνικού εναέριου χώρο.

Επί 90 λεπτά της ώρας το σύστημα εποπτείας ήταν στο απόλυτο σκοτάδι με συνέπεια δεκάδες πτήσεις να καθυστερήσουν ακόμη και πάνω από 2,5 ώρες. Άλλες πτήσεις που έπρεπε να αφιχθούν σε ελληνικά αεροδρόμια ματαιώθηκαν.

Το «μπλακ άουτ» εκδηλώθηκε στις 11.42 και το σύστημα επανήλθε στις 13.12 και προκάλεσε όπως είναι προφανές μεγάλη ταλαιπωρία στους επιβάτες καθώς υπήρχαν πτήσεις που δεν ξεκινούσαν από άλλους προορισμούς ή επέστρεφαν από εκεί που είχαν ξεκινήσει καθώς σε αυτό το διάστημα, κανένα ελληνικό αεροδρόμιο δεν μπορούσε να δεχτεί προσγειώσεις.

Ο λόγος της αιφνίδιας πτώσης ενός συστήματος που θεωρείται πλέον παλαιό (οι εργαζόμενοι που το χειρίζονται συχνά διαμαρτύρονται και για την ελλιπή του συντήρηση) δεν έχει γίνει γνωστός. Υπάρχει, όμως, η πληροφορία ότι την ώρα του συμβάντος γίνονταν εργασίες από εργολαβική εταιρεία στο σύστημα UPS και για άγνωστο λόγο πήρε φωτιά ένας τροφοδοτικός αγωγός.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ