Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Ρόδος: Ένοχοι για κατασκοπεία ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο πρώην μάγειρας πλοίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου κρίθηκαν ένοχοι κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους, ο 36χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 53χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ».

Σύμφωνα με τη «δημοκρατική», το δικαστήριο τους έκρινε αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων που προτάθηκαν από τους συνηγόρους η Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη τους για τον 36χρονο, ο οποίος όπως είπε, έχει απασχολήσει την Βουλή ως «ανθέλληνας».

Υπενθυμίζεται ότι  δράση του 53χρονου και του 36χρονου εφτασε το 2017 στη βουλή από τον τότε ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο. Αφορμή στάθηκαν οι αναρτήσεις του στα social media, συμβόλων τουρκισμού, των «Γκρίζων Λύκων», της σημαίας της λεγόμενης «Ανεξάρτητης δυτικής Θράκης» κ.α.

Οι συνήγοροι του αντέδρασαν στην συγκεκριμένη εισήγηση.

Για τον 53χρονο η Εισαγγελέας εισηγήθηκε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Το δικαστήριο  αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και στους δύο κατηγορούμενους.

Όσον αφορά την ποινή η Εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 53χρονο.

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα οι δικηγόροι Αθηνών κ.κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Αλέξανδρος Τσακαλίδης και Ρόδου κ.κ. Τίνα Χατζηκωσταντίνου και Στέλιος Αλεξανδρής, υποστήριξαν ότι δεν πληρούται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι εντολείς τους και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις των άρθρων του ποινικού κώδικα με τις οποίες εισήχθησαν στην δίκη.

Ακόμα, επεδίωξαν από την πρώτη στιγμή να αποδημήσουν την εισαγγελική εισήγηση ενώ έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για «ποινικό λαϊκισμό», για «εργαλειοποίηση του δικαίου προς εξυπηρέτηση συμφερόντων» και υποστήριξαν ότι οι εντολείς τους θα πρέπει να αθωωθούν και για τον πρόσθετο λόγο ότι με τον τρόπο αυτό θα αποδείξει η χώρα μας ότι είναι χώρα δικαίου και δημοκρατική.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ