Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Συνταξιούχοι: Νέα συγκέντρωση αύριο το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί, καλούν το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και άλλες 18 συνταξιουχικές οργανώσεις. Κατηγορούν την κυβέρνηση για κλοπή του εισοδήματός τους μέσω της  φορολόγησης των αναδρομικών του 11μηνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και κάνουν λόγο για «επίδομα επαιτείας» που θα δοθεί σε λίγες ημέρες μόνο σε όσους λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις.

Όπως υπενθυμίζουν, πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έδωσε «κουτσουρεμένα» αναδρομικά συνολικού ύψους 1,3 δις ευρώ, αντί για 3,9 δις που όρισε η δικαιοσύνη. «Δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ, δεν έδωσε όλες τις περικοπές στην κύρια σύνταξη από το 2012 και μετά, αλλά δεν επέστρεψε και τις μειώσεις σε επικουρικές και σε δώρα (απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί εκ νέου από το ΣτΕ). Επίσης, ακόμα και αυτά τα αναδρομικά που χορήγησε, τα έδωσε άτοκα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, που επιδικάζουν 6% τόκο ανά έτος», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι από τη φορολόγηση των αναδρομικών, καλούνται να επιστρέψουν από 25% έως 55% των όσων εισέπραξαν, με συνέπεια από το 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν πέρσι, τα 431 εκατ. ευρώ να επιστρέφονται στα δημόσια ταμεία.

Στο στόχαστρο μπαίνει και το πενιχρό μέρισμα των 250 ευρώ, που θα δοθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με τους συνταξιούχους να υπογραμμίζουν ότι θα κοστίσει 203 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από τη φορολόγηση των 431 εκατ. ευρώ. Επίσης, με τα κριτήρια που θα χορηγείται, θα το λάβουν μόνο όσοι έχουν κύριες συντάξεις πείνας έως 450 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι κάνουν λόγο για «επίδομα επαιτείας» και ζητούν να καταβληθεί σε όλους, ανεξαιρέτως εισοδήματος, η 13η σύνταξη που είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2019, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τότε να ψηφίζει τον νόμο και να τους καλεί «να μην πάρουν τα ψίχουλα». Βεβαίως, στη συνέχεια η ΝΔ κατήργησε τη συγκεκριμένη διάταξη, στερώντας από τους συνταξιούχους σε δύο χρόνια συνολικά 2,2 δις ευρώ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ