Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Covid-19: Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα – «Πόρτα» στους 60χρονους που δεν έχουν τρίτη δόση εμβολίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολίτες άνω των 60 ετών θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από σήμερα, Δευτέρα 13/12, εάν δεν έχουν πραγματοποιήσει την ενισχυτική δόση 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους με τις δύο πρώτες δόσεις.

Ταυτόχρονα, το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες. Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες.

Οι πολίτες των δύο προηγούμενων κατηγοριών, δηλαδή οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης που έχει λήξει, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα έχουν τους ίδιους περιορισμούς με όσους δεν έχουν κάνει καθόλου εμβόλιο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και θα υποχρεώνονται σε rapid test.

Οσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Το παράδοξο της ΕΕ

Το παράδοξο είναι πως το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τους πολίτες άνω των 60 ετών δεν θα λήγει στους 7 μήνες για τα ταξίδια εκτός Ελλάδας, καθώς το μέτρο αυτό λαμβάνεται μονομερώς από την χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από εσωτερικούς χώρους, όπως  εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και στους εσωτερικούς χώρους άθλησης, ενώ  χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Πρόκειται για μέτρο που επηρεάζει τουλάχιστον 150.000 πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν υπερβεί το επτάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γίνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες, η Επιτροπή Ειδικών έχει εισηγηθεί ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης μόνο με μοριακό τεστ.

Αυτή την εβδομάδα, τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσουν τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες στους 9 ή στους 12 μήνες (με επικρατέστερο σενάριο τους 9 μήνες).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ