Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

 Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια έως αύριο τα μεσάνυχτα λόγω κινητοποίησης των ναυτικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία της ακτοπλοΐας έως αύριο, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα, λόγω της νέας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ από τις 00:01 σήμερα τα ξημερώματα Κυριακής 12 Δεκεμβρίου 2021. Στις κινητοποιήσεις των ναυτικών της ακτοπλοΐας συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών με τετράωρες και εξάωρες στάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα για σήμερα Κυριακή 12/12 προγραμματίστηκε στάση από 00:01 έως 06:00 και 12:00 έως 18:00 και τη Δευτέρα 13/12 από ώρα 00:01 έως 06:00 και 12:00 έως 18:00.

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών ζητεί μισθολογικές αυξήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τα έτη 2020 και 2021, αλλά και επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Αύριο Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 οι ναυτεργάτες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:30 στο Λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από τον Σταθμό του Ηλεκτρικού στο Blue Star Delos.

Kάλεσμα προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, να ματαιώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας και να συνεχίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων.

«Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας επανήλθε με νεότερη βελτιωμένη πρόταση και ζητήσαμε άμεση συνάντηση με την ΠΝΟ με σκοπό την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αντί άλλης απαντήσεως η ΠΝΟ αποφάσισε την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων και τη διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας καθώς και αυτών της γραμμής Ελλάδας Ιταλίας για τέσσερεις συνολικά ημέρες αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις από αυτή την ενέργεια» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο σύνδεσμος των ακτοπλόων προσθέτει επίσης, ότι «αναφορικά με το “δίκαιο” του αιτήματος της ΠΝΟ για αυξήσεις με αναδρομικό χαρακτήρα, στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2019 η χώρα έζησε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 22% και οι μισθοί της ΓΣΕΕ μειώθηκαν κατά 21%, ενώ οι απολαβές των ναυτικών αυξήθηκαν κατά 5%».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «την διετία 2020-2021 η ακτοπλοΐα κατέγραψε τις υψηλότερες ζημίες των τελευταίων δεκαετιών λόγω της υγειονομικής κρίσης, της πτώσης της κίνησης και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά αναφέρει ο ΣΕΕΝ «κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, ο Σύνδεσμος των ακτοπλόων πρότεινε αυξήσεις τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές».

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της καλεί την εργοδοτική πλευρά «να αναλογιστεί τη στάση της και να δώσει την ορθή και δίκαιη λύση για τον τερματισμό του αδιεξόδου», ενώ ζητεί την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των εργαζομένων της χώρας. Προειδοποιεί ότι «όποιος τολμήσει να χρησιμοποιήσει τον όποιο απεργοσπαστικό μηχανισμό ή το όποιο “πλοίο ασφαλείας” να το σκεφτεί διπλά, καθώς η ενέργειά του αυτή μόνο “λάδι στη φωτιά” του αγώνα μας θα ρίξει».

«Η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στην αναγνώριση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο διεκδικώντας «την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από όλους» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ