Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Μία γυναίκα θύμα γυναικοκτονίας κάθε δέκα λεπτά!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κοιμόμουν με το δολοφόνο μου!» Αυτή η τόσο τρομακτική αλλά τόσο σπαρακτική κραυγή έρχεται να καταδείξει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για τις γυναίκες, όσο, έστω και μία κινδυνεύει.

Η 16η γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Ελλάδα, όχι από κάποιον ξένο αλλά από τον σύζυγό της. Μα, το χειρότερο είναι πως κανείς πια δεν μοιάζει να εντυπωσιάζεται. Η μία πίσω από την άλλη, οι δολοφονίες γυναικών έχουν γίνει μία κανονικότητα φρίκης.

Η 29άχρονη Τζεβριέ, μάνα τριών παιδιών, μουσουλμάνα Ρομά που ζούσε στην Αλεξανδρούπολη, έφυγε από τη ζωή μετά από το ξύλο που έφαγε από τον σύζυγό της και της προκάλεσε προβλήματα στο συκώτι και τον σπλήνα, όπως φάνηκε από την ιατροδικαστική έκθεση κι, όπως κατήγγειλαν οι γονείς της.

Ο πατέρας της δήλωσε ότι σπάνια έβλεπε την κοπέλα, η οποία «κλέφτηκε» με τον άντρα της, Καδήρ Ιννάν Ραμαδάνογλου,  ο οποίος συνελήφθη. Μαρτυρίες αναφέρουν πως την χτυπούσε συχνά και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Γιατί έμενε μαζί του; Η Τζεβριέ Εδινερλί δεν ζει πια για να το εξηγήσει. Μάρτυρες λένε πως όλο έλεγε πως έπεσε από τη σκάλα, ότι χτύπησε στη ντουλάπα, για να δικαιολογήσει τις μελανιές.

Γυναίκες, που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια του κακοποιητή συντρόφου ή συζύγου δηλώνουν ότι δεν ήταν οικονομικά ανεξάρτητες, σκέφτονταν τι θα απογίνουν τα παιδιά τους, δεν είχαν στήριξη από την οικογένειά τους ή δέχονταν απειλές από τον κακοποιητή σύζυγο, άλλες πίστευαν πως θ΄ αλλάξει κ.ά. Η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος είναι το κερασάκι στην τούρτα της βίαιης συμπεριφοράς.thima

Η 1 στις 3 γυναίκες υφίσταται βία

Μία γυναίκα κάθε δέκα λεπτά σκοτώνεται κάθε μέρα σε κάποια γωνιά του πλανήτη και κατά κανόνα από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή τον σύντροφό της. Η Γαρυφαλλιά, η Κωνσταντίνα, η Τζεβριέ, η Καρολάιν, η Αννίσα και τόσες άλλες, διαφορετικά ονειρεύτηκαν τούτη τη ζωή και βρέθηκαν να κοιμούνται με τον δολοφόνο τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών που είχαν σχέση έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον οικείο σύντροφό τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (από την ηλικία των 15 ετών).

Οι εκτιμήσεις επικράτησης της βίας από οικείο σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής κυμαίνονται από 20% στον Δυτικό Ειρηνικό, 22% σε χώρες υψηλού εισοδήματος και στην Ευρώπη και 25% στις περιοχές της ΠΟΥ της Αμερικής έως 33% στην αφρικανική περιοχή του ΠΟΥ, 31% στον ΠΟΥ Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και 33% στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας του ΠΟΥ.

Παγκοσμίως, το 38% όλων των δολοφονιών γυναικών διαπράττονται από στενούς συντρόφους. Εκτός από τη βία από στενό σύντροφο, παγκοσμίως το 6% των γυναικών αναφέρει ότι έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση από κάποιον άλλον εκτός από σύντροφο, Ο στενός σύντροφος και η σεξουαλική βία διαπράττονται κυρίως από άνδρες εναντίον γυναικών.car 1531274 960 720 1

Χειροπέδες σε ομογενή στη Νέα Υόρκη

Την ίδια στιγμή αποτροπιασμό προκαλεί άλλη μία γυναικοκτονία στη Νέα Υόρκη. Οι αρχές της πολιτείας πέρασαν χειροπέδες σ΄ έναν ομογενή, τον Πίτερ Οικονόμου, 37 ετών. Κατηγορείται ότι σκότωσε την 35άχρονη σύντροφό του, Μίντι Σίνγκερ.

Σε παγκόσμια κλίμακα το 81% των δολοφονιών αφορά άντρες και το 90% των θυτών είναι επίσης άντρες.  Συνήθως τα εγκλήματα μεταξύ αντρών αφορούν οικονομικές διαφορές, ναρκωτικά κ.ά. και συχνά διευκολύνονται από την κατάχρηση αλκοόλ.

Όμως, όταν πρόκειται για γυναίκες τα πράγματα είναι διαφορετικά.  Εδώ παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, όπως έχει διαπιστωθεί στοιχεία της κοινωνικής δομής, πολιτιστικά, θρησκευτικά κ.ά.

Οι φόνοι γυναικών συνδέονται με στερεότυπα και με τις ανισότητες των δυο φύλων. Συχνά ο δράστης είναι στο οικογενειακό περιβάλλον: πατέρας, θείος, αδερφός, σύζυγος, σύντροφος, ακόμη και γιος.

Ελληνίδες ή μετανάστριες, ανύπαντρες ή παντρεμένες, με παιδιά ή χωρίς τα άδεια φορέματά τους θυμίζουν πως το τέλος τους ήταν άδικο κι ολέθριο. Η έννοια της γυναικοκτονίας, όμως, παρά την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν πέρασε στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης και την παρουσίαση σχεδίου για την Ισότητα των δυο φύλων, το υπουργείο Παιδείας δια της Νίκης Κεραμέως ήταν το πρώτο, που δυναμίτισε κάθε προσπάθεια, διώχνοντας τους Κοινωνιολόγους από την εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ως γνωστικό αντικείμενο, τα θέματα ισότητας.

gun 1678989 960 720

Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο

Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο κι οι μελανιές, τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα είναι μία κακοποιητική συμπεριφορά, που συνήθως ξεκινά με ήπιο τρόπο, κλιμακώνεται, για να καταλήξει συχνά σε ακραίες μορφές βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του Covid-19 μόνο στην Τζίντζου στην επαρχία Χουμπέι στην Κίνα τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών, σε σχέση με πριν την πανδημία.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα Φύλων καταχωρίζονται σε: φυσική, σεξουαλική, ψυχολογική και οικονομική.

Η κακοποίηση των γυναικών, που φτάνει μέχρι την ακραία βία, τις αναπηρίες και τη δολοφονία τους είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που έχει τις ρίζες του στην πατριαρχική δομή της κοινωνίας, με την αξία της ζωής της γυναίκας να είναι χαμηλότερη από εκείνη του άνδρα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη Δυτική Ευρώπη, το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών κάθε χρόνο συμβαίνει στο Μαυροβούνιο, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο σύντροφος ή ο σύζυγος είναι κατά κανόνα κι ο δράστης κι ο δείκτης είναι περίπου 0,4 θύματα γυναικοκτονιών ανά 100.000 γυναίκες.

Περίπου 66.000 γυναίκες δολοφονούνταν σε παγκόσμια κλίμακα κάθε χρόνο από συζύγους και συντρόφους. Το 2017, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός ανέβηκε στις 87.000 γυναίκες και κορίτσια.

Ως γυναικοκτονία, κατά τον Ιταλό καθηγητή Κοινωνιολογίας, Κονσουέλο Κοράντι, ο οποίος ετοίμασε τη σχετική έκθεση για το Ευρωκοινοβούλιο, ορίζεται η βία και η παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στις γυναίκες  όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην προσωπική ασφάλεια. Η γυναικοκτονία ορίζεται ως η τελευταία πράξη μίας διαρκούς κακοποιητικής συμπεριφοράς, η οποία κλιμακώνεται.ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ

Η βία κατά γυναικών της Λατινικής Αμερικής

Η βία πλήττει τις γυναίκες στο Σαλβαδόρ και την Ονδούρα ενώ προβληματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα και την Τανζανία. Το 2018 έγινε μία προσπάθεια από τα Ηνωμένα Έθνη με μία επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να σταματήσει η βία κατά των γυναικών.  Παρόλα αυτά η πανδημική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση.

Σε 14 από τις 25 χώρες της Λατινικής Αμερικής οι γυναικοκτονίες έχουν λάβει χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Κάθε μέρα στη Λατινική Αμερική σκοτώνονται 12 γυναίκες και το χειρότερο είναι ότι η τιμωρία είναι συχνά ανύπαρκτη για τους δράστες. Την ίδια στιγμή μόνο το διάστημα 2012-5 υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν περίπου 25.000 γυναίκες στην Ινδία για λόγους προίκας. ΠΑΙΔΙ ΒΙΑ

Γυναικοκτόνοι στη Μεγάλη Βρετανία από τα 13 ως τα 96

Έρευνα έδειξε ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το διάστημα 2009 – 2018, 1.425 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες, συζύγους ή συντρόφους. Το μικρότερο θύμα ήταν 14 ετών και το μεγαλύτερο θύμα ήταν 100 ετών.

Το 66% των δραστών ήταν ηλικίας 26-65 ετών. Ο νεότερος δολοφόνος ήταν 13 και ο μεγαλύτερος 96. Αντίθετα από το στερεότυπο ότι οι μετανάστες είναι πιο βίαιοι απέναντι στις γυναίκες τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο η έρευνα έδειξε ότι το 81% ήταν Βρετανοί πολίτες ή γεννημένοι στη Βρετανία.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ήδη από το 2020 είχε ζητήσει  μέτρα για την αντιμετώπιση μιας «τρομακτικής παγκόσμιας αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας» που απευθύνεται σε γυναίκες και κορίτσια, που συνδέεται με τα lockdown που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις που ανταποκρίνονται στην πανδημία του COVID-19.  Η αρμόδια υφυπουργός Μ. Συρεγγέλα έχει δηλώσει βέβαια, πως η Ελλάδα δεν έχει γίνει Βενεζουέλα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ