Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Έβρος: Ανιχνεύτηκε σε κύκνο ο ιός τη γρίπης των πτηνών – Σε καραντίνα τέθηκε ο αγρότης που τον βρήκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε καραντίνα έχει τεθεί αγρότης στον Έβρο, λόγω ανησυχιών για προσβολή του από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

Ο αγρότης πριν από τέσσερις ημέρες εντόπισε έναν ημιθανή κύκνο στο Δέλτα του Έβρου και τον παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές. Μετά από εξετάσεις ανιχενύτηκε στον κύκνο ο ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α.

Σύμφωνα με το evrosnews.gr το εύρημα προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Περιφέρεια κι έτσι δόθηκε ο εντολή ο αγρότης να τεθεί σε καραντίνα και παρακολούθηση. Μάλιστα σύμφωνα με τον ιστότοπο δεν αποκλειεται να υποβληθούν σε τεστ και οι επαφές του για προληπτικούς λόγους.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής-Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας (HPAI)» και σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο».

Ακόμα καλεί τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών  να προχωρήσουν «άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών».

Πιο συγκεκριμένα καλούνται

-Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα

-Να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο

-Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ