Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Η μαφία των συνταγογραφήσεων φαρμάκων – Οι αρχηγοί, η δομή και ο τρόπος δράσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολόκληρη φάμπρικα είχαν στήσει φαρμακοποιοί, γιατροί, ιατρικοί επισκέπτες και στελέχη φαρμακευτικών για παράνομες συνταγογραφήσεις σκευασμάτων, ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στην έρευνα που έκαναν οι «αδιάφθοροι» της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος σε σπίτια και χώρους εργασίας, ταυτόχρονα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα και Μεσσηνία, συνελήφθησαν 13 άτομα και κατασχέθηκαν 120.000 ευρώ.

Οι αρχηγοί του κυκλώματος

Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένας από τα άτομα που συνελήφθησαν, που είναι πρόεδρος φαρμακευτικής εταιρείας και ο οποίος είχε για «δεξί χέρι» τον διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρόεδρος, ο διευθυντής πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων γιατρών, τόσο του Δημοσίου όσο και ιδιωτών, καθώς και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο τρόπος δράσης δεν ήταν ένας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Δρούσαν κατά περίπτωση, με:

  • Στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών,
  • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ , εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές,
  • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εν γνώσει τους και με την συναίνεσή τους,
  • Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση  στα φαρμακεία τους – διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή διαφορετικό φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), και προκαλώντας στη συνέχεια την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη είχαν χορηγήσει, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που είχε προσκομίσει ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.
  • Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» ΑΜΚΑ, δηλαδή ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που είχαν συνταγογραφηθεί παράνομα τα μεταπωλούσαν σε τιμές λιανικής, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη, αφού για το ίδιο σκεύασμα πληρωνόταν τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

Η δομή του κυκλώματος

Η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους, και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας, έχοντας υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.

Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση γιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη – παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί.

Συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης συγκέντρωναν κάθε μήνα τα στοιχεία για τις συνταγογραφήσεις των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης – προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί. Οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά που έπρεπε να εισπράξουν οι συνεργαζόμενοι γιατροί. Στη συνέχεια οι τομεάρχες λάμβαναν από την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 123.300 ευρώ

– 12 βιβλιάρια καταθέσεων

– 54 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb)

– 5 μαχαίρια

– Χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων

– 2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων, λίστες με συνεργάτες ιατρούς

-393 Έντυπα μηνιαίων συνταγογραφήσεων ιατρών και

– ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν ενώπιον του 2ου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη – και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ