Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Εμβολιασμοί: Στο τραπέζι η τέταρτη δόση προτού ξεκινήσει η τρίτη!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προτού καλά καλά προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη, αναμνηστική δόση ενάντια στον κορονοϊό, στο τραπέζι των συζητήσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει ήδη πέσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η κυβέρνηση αλλάζει τα δεδομένα για τη χορήγηση των δόσεων κάθε εβδομάδα και σχεδόν ούτε έναν χρόνο από την έναρξη των εμβολιασμών μιλά ήδη για τέταρτη δόση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου, η οποία θα αφορά τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι αποφάσεις για την τέταρτη δόση, φαίνεται να επηρεάζεται από την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον και το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τους πολίτες που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και μετά τις νέες αποφάσεις, πρέπει να εμβολιαστούν στους τρεις μήνες, γιατί θα λήγει το πιστοποιητικό νόσησης, η Επιτροπή αναμένεται να δώσει διευκρινήσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν στους τρεις μήνες, και θα διευκρινιστεί το χρονικό περιθώριο που θα μεσολαβήσει για την δεύτερη δόση, στους 3 ή στους 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για χορήγηση τέταρτης δόσης, εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, τονίζοντας μάλιστα ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα: «Όταν θα έχουμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Συνεχίζοντας, νομίζω ότι θα χρειαστούμε και μια τέταρτη δόση» δήλωσε την Πέμπτη.

EMA: «Ναι» στην χορήγηση τρίτης δόσης μετά από τρεις μήνες- Παραμένει η σύσταση για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων μετά τους 6 μήνες

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 με την παρέλευση τριών μηνών από την δεύτερη δόση.

Αν και η ισχύουσα σύσταση είναι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων να γίνεται έπειτα από την παρέλευση έξι μηνών, τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 με την παρέλευση τριών μηνών από την δεύτερη δόση, δήλωσε ο επικεφαλής της Εμβολιαστικής Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Μάρκο Καβαλέρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία για τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιασθεί θέματα ασφαλείας.

Ως προς την παραλλαγή Ομικρον δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν ήπια εκδήλωση της νόσου.

«Τα περιστατικά παρουσιάζονται στην πλειονότητά τους ελαφρά, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε εάν το φάσμα της σοβαρότητας της νόσου που προκαλεί η Ομικρον είναι διαφορετικό από το φάσμα των άλλων παραλλαγών που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Μάρκο Καβαλέρι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ