Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Στον Συνήγορο του Πολίτη η υπόθεση του Νίκου Σαμπάνη – Οικογένεια Σαμπάνη: «Δεν εμπιστευόμαστε την ΕΛΑΣ»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον Συνήγορο του Πολίτη βρέθηκαν σήμερα η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη για να καταθέσουν έγγραφη καταγγελία στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, αναφορικά με την ερευνώμενη ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά από επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο Πέραμα στις 23 Οκτωβρίου. Τους γονείς , τη σύντροφο και τα παιδιά του αδικοχαμένου Νίκου Σαμπάνη συνόδευαν οι συνήγοροί τους Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη. Στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής τους υποδέχτηκαν τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης όσο και η χειρίστρια της υπόθεσης Βίκυ Βασιλαντωνοπούλου, με την οποία οι δικηγόροι της οικογένειας συνομίλησαν για την υπόθεση.

«Η οικογένεια Σαμπάνη ήρθε σήμερα με τους δικηγόρους της για να καταθέσει καταγγελία με την ιδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Αστυνομικής Αυθαιρεσίας. Έχουν πει ότι ζητάμε δικαιοσύνη για τον Νίκο που δολοφονήθηκε στο Πέραμα από σφαίρες αστυνομικών. Δεν εμπιστευόμαστε την πειθαρχική διερεύνηση της ΕΛΑΣ κι γι’ αυτό ήρθαμε εδώ για να τελεί η πειθαρχική διερεύνηση υπό την εποπτεία του Συνηγόρου του Πολίτη. Πλέον, ο Συνήγορος θα εποπτεύει την πειθαρχική διαδικασία, θα λαμβάνει έγγραφα, θα κάνει τις δικές του ενέργειες στις οποίες θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε κι εμείς. Ζητάμε δικαιοσύνη. Η αστυνομία το ξέρουμε ότι λειτουργεί με τρόπο που απαλλάσσει τους αστυνομικούς και υιοθετεί τους αστυνομικούς ισχυρισμούς. Παρότι υπάρχουν ανακριτικές παραγγελίες να πάρουμε φωτογραφίες της σωρού του Νίκου, η ΔΕΕ εδώ και 12 μέρες δεν τις προωθεί στις ανακρίτριες αρχές. Ακόμα και σ’ αυτό το στοιχειώδες, δεν μας δίνουν δηλαδή τις φωτογραφίες. Δεν εμπιστευόμαστε την ΕΛΑΣ. Θα πάμε την υπόθεση μέχρι το τέλος. Μέχρι να ‘ρθει δικαιοσύνη», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης υπενθυμίζει ότι κατ’ άρθρο 1 του ν. 3938/2011 όπως αντικαταστάθηκε από το α. 188 του ν. 4662/2020: «Ο Συνήγορος του Πολίτη ορίζεται ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας με αρμοδιότητα τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση, τη διερεύνηση ή την προώθηση προς άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στις αρμόδιες Υπηρεσίες, καταγγελιών για πράξεις, ενέργειες η παραλείψεις, του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή κατά κατάχρηση της ιδιότητας του και αφορούν: α. βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, β. παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας ή της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας, γ. παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου και δ. παράνομη συμπεριφορά για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διενεργήθηκε με ρατσιστικό κίνητρο ή η οποία ενέχει άλλου είδους διακριτική μεταχείριση λόγω χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.»

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η πειθαρχική έρευνα της ΕΛΑΣ τελεί πλέον υπό την εποπτεία του Συνήγορου του Πολίτη, και με έγγραφο αίτημα της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη.

Σημειώνεται ότι το ποινικό σκέλος της υπόθεσης εκκρεμεί ενώπιον της Δ’ Ανακρίτριας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά με τους επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να κατηγορούνται για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ