Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Καταγγελία σοκ! Κρατάνε άδειες 47 ΜΕΘ για VIP

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται ο ένας στους έξι διασωληνωμένους που έχουν ανάγκη εντατικής φροντίδας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ. Με δεδομένο ότι οι ΜΕΘ για περιστατικά Covid είναι τώρα περίπου 650 και οι διασωληνωμένοι μόνο εξαιτίας της πανδημίας ήταν χθες 697, διαπιστώνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός του υπουργείου Υγείας ότι η κάλυψη των ΜΕΘ βρίσκεται στο 99%. Μόνο το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σύμφωνα με την επίσημη λίστα του ΕΚΑΒ 152 ασθενείς.

Εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες που προκύπτουν σε κλίνες και προσωπικό για νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασθενών από non covid περιστατικά, τότε η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ακόμη χειρότερη.

Προκύπτει λοιπόν το αυτονόητο ερώτημα γιατί το υπουργείο Υγείας δίνει την -έστω οριακή- διαθεσιμότητα ΜΕΘ, το οποίο απαντάται από καταγγελίες ότι η πολιτική ηγεσία ίσως κρατάει κάποιες ΜΕΘ κενές για «VIPs» ασθενείς. Νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ασθενείς που βρίσκονται εκτός εντατικής ένα μήνα, περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι σε κάποια μονάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα της νοσηλείας τους.

Ομως όλοι οι «επώνυμοι» που χρειάστηκαν ΜΕΘ τις τελευταίες ημέρες βρήκαν γρήγορα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με covid που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Yπολόγισε τις άδειες ΜΕΘ covid σε 47. Είπε ακόμη ότι λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ και στην έλλειψη προσωπικού οι υγιειονομικοί καταρρέουν από την κούραση.

Το κυβερνητικό αφήγημα για «1000+1 ΜΕΘ» αποδόμησε ο Παναγιώτης Τζανετής, πρώην διοικητής του ΕΚΑΒ δηλώνοντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» ότι «κάτι τέτοιο δεν προκύπτει βάσει στοιχείων».

«Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι πασιφανής. Τώρα εκκρεμεί η τελευταία φάση. Με ποιον τρόπο, δηλαδή, γίνεται η διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ. Ποιοι και με ποια κριτήρια διαλέγουν το ποιοι θα μπουν σε ΜΕΘ», είπε ο κύριος Τζανετής, προσθέτοντας:

«Τώρα τα πράγματα δεν κρύβονται. Δεν είναι μόνο η περίπτωση του αρνητή του εμβολιασμού, μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά, για τον οποίο βρέθηκε με κάποιο μαγικό τρόπο ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό.  Στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ δεν ακούμε ποτέ να βρίσκεται κάποια γνωστή προσωπικότητα του τόπου.  Πρέπει να μπει στο δημόσιο διάλογο, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαδικασία. Είναι ένα θέμα ανοικτό».

Διαβάστε ακόμη: Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Με πολυοργανική ανεπάρκεια και βαριά επιδείνωση του αναπνευστικού στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος επανέφερε μάλιστα το κρίσιμο ερώτημα «πόσες από τις καθημερινές απώλειες συμβαίνουν εκτός ΜΕΘ».

Σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας, o Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα». Ως πρώτο άμεσο μέτρο που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση τόνισε την ανάγκη «να γίνει εδώ και τώρα επίταξη των ιδιωτικών κλινικών». «Δεν γίνεται οι ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να είναι εκτός της μάχης» επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ζήτησε ακόμα «να μπουν άμεσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας οι 800 γιατροί που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για πρόσληψη».

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να κρατάει κλειστά έξι νοσοκομεία στην Αττική και δύο στην Θεσσαλονίκη, που έκλεισαν πριν από 10 χρόνια στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Τρομακτικά «παιχνίδια» του υπουργείου Υγείας με τις ΜΕΘ – Τι καταγγέλλουν γιατροί – Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς Covid σε λίστες αναμονής

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ