Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Τα «μασάει» η Γκάγκα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναπάντητο άφησε το ερώτημα πόσοι συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η ίδια μιλώντας στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας υποστήριξε ότι πολλοί παράγοντες δεν της επιτρέπουν να δώσει μια καθαρή εικόνα, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος «αριθμός αλλάζει συνεχώς. Και να σας δώσω ένα στοιχείο σε λίγες ώρες θα αλλάξει».

Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα «στο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί μια μονάδα που δεν είναι καταγεγραμμένη σαν μονάδα που την έκαναν σαν μονάδα λοιμώξεων που έχει πλήρεις αναπνευστήρες και αντλίες και σε αυτή υπάρχουν 12 ασθενείς με τηλεμετρία. Δηλαδή μια μονάδα εξαιρετική. Τους θεωρούμε όμως εκτός ΜΕΘ» δήλωσε η κα Γκάγκα.

Και συμπλήρωσε «υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ασθενών που είναι σε αναισθησιολογικό τμήμα σε συνθήκες πλήρης ΜΕΘ και υπάρχει και μια μερίδα ασθενών όχι πάρα πολλών που είναι σε απλό θάλαμο. Η προσπάθεια είναι μέχρι να διακομισθούν γιατί κάποιοι δεν μπορούν όλοι να διακομισθούν γιατί είναι βαρύτερα κλινικά και μοιραία μένουν στον θάλαμο αν δεν υπάρχει στο δικό τους νοσοκομείο κενή ΜΕΘ». Παράλληλα δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο καθώς, όλους τους χειμώνες

«Υπάρχουν ήδη τμήματα φτιαγμένα για να μπορούν να παρακολουθούν τους καλά τους αρρώστους. Υπάρχουν ασθενείς που είναι σε θαλάμους αλλά η προσπάθεια είναι οι συνθήκες να είναι καλές» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ «αλλάζει αυτό συνεχώς και να σας δώσω ένα στοιχείο σε δύο ώρες μπορεί αν είναι διαφορετικός. Δεν μπορώ να σας δώσω αριθμό», σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι «έχουμε 704 διασωληνωμένους και 1.200 κρεβάτια μονάδας άρα η διακίνηση είναι σχετικά εύκολη».

«Όταν μετράμε πρέπει να βλέπουμε ποιοι είναι διασωληνωμένοι, ποιοι δεν είναι, ποιοι είναι σε εξωσωματική οξυγόνωση, που είναι κάποιοι. Για να δώσουμε σωστά στοιχεία πρέπει να μετράμε από την αρχή. Πότε έφτασε ο ασθενής, πόσο σοβαρό περιστατικό είναι, πόσες πιθανότητες έχει να βγει τι έχει άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα. Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να μετρήσουμε».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ