Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Οδηγός για το Εξοικονομώ: Ποιοί, πότε και πώς θα πάρουν επιδότηση για αναβάθμιση κατοικίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο οδηγός για το Εξοικονομώ 2021 δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 632 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι μέσω του Εξοικονομώ 2021 θα αναβαθμιστούν τουλάχιστον 105.000 κατοικίες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι αυξάνεται το ποσοστό των επιδοτήσεων στους δικαιούχους προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που προκαλεί η αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και τα μέταλλα, ενώ δίνονται κίνητρα για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, με αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων.

Πώς ορίζονται οι επιχορηγήσεις

Screenshot 2021 08 26 at 3Το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται με βάση το εισόδημα, ως εξής:

Στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών, εφόσον στην αίτηση συμμετέχουν όλοι οι ιδιοκτήτες προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση 10% στο προβλεπόμενο ποσοστό για το κάθε διαμέρισμα.

Τα κόστη της ανακαίνισης που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν αφαιρεθεί η επιχορήγηση από τον συνολικό προϋπολογισμό, μπορούν να καλυφθούν με δάνειο με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία κατά το φορολογικό έτος 2020 και κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Σε περίπτωση που υπάρχει συγκυριότητα σε επιλέξιμη κατοικία, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει μόνον ο συγκύριος που την ιδιοκατοικεί.

Αν η κύρια χρήση του ακινήτου γίνεται από άλλο φυσικό πρόσωπο, μη συγκύριο, τότε το δικαίωμα συμμετοχής είναι εκείνου που έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/ επικαρπίας (όχι ψιλή κυριότητα), με τη συναίνεση των υπολοίπων.

Για περιπτώσεις που το ακίνητο ενοικιάζεται ή παραχωρείται δωρεάν ή είναι κενό, δικαίωμα συμμετοχής έχει μόνον ο πλήρης κύριος ή ο επικαρπωτής.

Τα ακίνητα που δεν είναι επιλέξιμα

Δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Δεν είναι επιλέξιμα επίσης τα ακίνητα μίας πολυκατοικίας που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.. Έτσι, εξαιρούνται -για παράδειγμα- τα καταστήματα που μπορεί να υπάρχουν στο ισόγειο μίας πολυκατοικίας.

Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας κατοικιών

Οι κατοικίες είναι επιλέξιμες υπό τον όρο ότι υφίστανται νόμιμα, δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα κτίρια, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και έχουν καταταχθεί στην Τρίτη κατηγορία (ή χαμηλότερη) από το Πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες δαπάνες είναι όσες γίνονται μετά την έκδοση του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και έχουν γίνει από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά.

Στο πλαίσιο των επιλέξιμων δαπανών χρηματοδοτούνται:

αντικατάσταση κουφωμάτων,
τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης,
αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης,
τοποθέτηση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η αναβάθμιση φωτισμού και η τοποθέτηση συστημάτων «smart home»

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος. Όταν υποβάλλεται η αίτηση του ενδιαφερόμενου δεν απαιτείται η προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ