Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Τα νέα μέτρα του Μητσοτάκη και στο βάθος υποχρεωτικός εμβολιασμός για περισσότερες κατηγορίες πολιτών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεκριμενοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε:

  • Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι για να αποφύγουν το πρόστιμο των 100 ευρώ πρέπει να έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.
  • Γενικός έλεγχος του πληθυσμού με δωρεάν self test που θα χορηγηθούν στους ενήλικους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
  • Το πρώτο δωρεάν self test θα χορηγηθεί στο διάστημα 6-11 Δεκεμβρίου και το δεύτερο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
  • Σύσταση για επιπλέον τεστ πριν από την συμμετοχή πολιτών σε εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Στα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.  Για τα ανήλικα η διαδικασία θα είναι ίδια με αυτή που ακολουθείται για την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.
  • Πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο με PCR test και όχι με rapid test.

Σε περίπτωση που κάποιοι πολίτες έχουν λόγους υγείας για να μην εμβολιαστούν θα υποβάλουν σχετική αίτηση που θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή, όπως έγινε και στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.

Ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έθεσε στην αρμόδια επιτροπή το ερώτημα της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου τέσσερις και όχι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Ο Μ. Βορίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επετακθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες πολιτών.

«Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση της δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας ότι η υποχρεωτικότητα είναι θεμιτή ως μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει την δημόσια υγεία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ