Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα – Στα Χανιά με ήπια συμπτώματα νεαρός επιχειρηματίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης πριν από μερικά λεπτά.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το κρούσμα εντοπίσθηκε σε Έλληνα ο οποίος βρέθηκε στην Κρήτη επιστρέφοντας από χώρα της Νοτίου Αφρικής.

Ο πολίτης αφήχθη στο νησί της Κρήτης το πρωί της 26ης Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο ήταν αρνητικό.

Στις 29 Νοεμβρίου παρουσίασε ήπια συμπτώματα και υποβλήθηκε σε rapid test με θετικό αποτέλεσμα. Προχώρησε σε μοριακό τεστ – ομοίως θετικό – στο οποίο μάλιστα έγινε έλεγχος γονιδίων της μετάλλαξης.

Ιχνηλατήθηκαν οι επαφές του και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ, ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε καραντίνα και υπό στενή παρακολούθηση από την Πολιτική Προστασία.

Ο ασθενής είναι ένας νεαρός επιχειρηματίας με καταγωγή από τα Χανιά ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου και ζει μόνιμα και ήρθε στην Ελλάδα για να δει τους γονείς του.

Τα πρώτα δείγματα του ασθενούς είναι αρνητικά, αλλά «είναι νωρίς ακόμα», λένε οι επιστήμονες.

Πιό συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επιβεβαίωσε ότι έως τώρα όλα τα δείγματα από επαφές του νεαρού έπιχειρηματία είναι αρνητικά ωστόσο έσπευσε να προσθέσει:

«Έχουν ελεγχθεί οι στενές επαφές και είναι αρνητικά τα δείγματα αλλά δεν θα περίμενα και κάτι άλλο. Είναι νωρίς ακόμα γιατί είμαστε στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξέρουμε, οπότε και θα ξαναγίνει έλεγχος με συνεργεία του ΕΟΔΥ».

Μετάλλαξη Όμικρον: Προκαλεί ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, λέει τώρα αξιωματούχος του ΠΟΥ

Όμικρον: Ασχημα νέα για τους εμβολιασμένους – Τι λέει ο επικεφαλής της Moderna

Μετάλλαξη Ομικρον: Ο επιστήμονας που την εντόπισε διαφωνεί με τα νέα μέτρα

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ