Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ: Αυτός είναι ο εγκέφαλος της σπείρας – Έκανε καριέρα… στην Αντιτρομοκρατική και εκπαίδευση στο FBI

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής για πέντε χρόνια και εκπαιδευμένος σε Ακαδημία του FBI είναι ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης των αστυνομικών που «ξέπλενε» ποινικούς και διεθνώς καταζητούμενους με πλαστές ταυτότητες.

Στην πολύπαθη Δυτική Αττική, η ΕΛ.ΑΣ είχε βάλει ένα λύκο να φυλάει τα πρόβατα με τις αποκαλύψεις για την δράση του κυκλώματος να είναι καταιγιστικές.

Ο συλληφθείς αξιωματικός ήταν διοικητης Τμήματος Ασφαλείας περιοχής της Δυτικής Αττικής, και φρουρός του νόμου και της τάξης υπεράνω πάσης υποψίας, με ιδιαίτερη τεχνογνωσία των εσωτερικών μηχανισμών της Αστυνομίας και του πρωτοκόλλου των ελεγκτικών μηχανισμών. Γνώριζε καλά πως να παρακάμψει το σύστημα αλλά δεν περίμενε ότι θα βρεθεί με χειροπέδες.

Συχνά δε ο δήμος Ασπροπύργου τον καλούσε σε συσκέψεις για την ασφάλεια και την τήρηση της έννομης τάξης στην περιοχή, αλλά δεν γνώριζαν ότι έκανε χοντρές μπίζνες με ορισμένους από τους πιό επικίνδυνους κακοποιούς στην Ελλάδα, ορισμένοι μάλιστα και διεθνώς καταζητούμενοι.

εγκεφαλος2

Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο γραφείο του και άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο του μέσα στο οποίο βρέθηκαν 320.000 ευρώ – ένα μέρος μόνο από τον τζίρο των 5.000.000 ευρώ του κυκλώματος – προέβαλε σθεναρή αντίσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάσθηκε να τον… βγάλουν σηκωτό από το τμήμα προκειμένου να γίνει η έρευνα.

safe 3
Το χρηματοκιβώτιο στο οποίο βρέθηκαν οι 320.000 ευρώ

Η ημέρα που σήμανε την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 στο Χαλάνδρι όταν ειδικοί φρουροί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν έξω από σπίτι ενός δικαστικού ένα άτομο να κινείται ύποπτα. Το πλησίασαν και του ζήτησαν την ταυτότητα.

Από τον έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν ότι η ταυτότητα που τους έδωσε αντιστοιχούσε σε στοιχεία ατόμου με καταγωγή από την Αμπχαζία. Κάτι δεν τους «κόλλαγε». Ένας από τους αστυνομικούς του μίλησε στα Ποντιακά καθώς εμφανιζόταν ως ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο άνδρας δεν κατάλαβε λέξη από όσα του έλεγε ο αστυνομικός. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο Τμήμα.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου από τον έλεγχο δαχτυλικών αποτυπωμάτων διαπίστωσαν ότι το άτομο σην φωτογραφία της ταυτότητας έχει καταγωγή από την Αλβανία και μάλιστα έχει απασχολήσει στο παρελθόν για διακίνηση κοκαΐνης, κατοχή εκρηκτικών, εκβιασμούς και ξυλοδαρμό αστυνομικού.

Όταν ερωτήθηκε για την ταυτότητα είπε ότι την είχε εκδώσει στην Ομόνοια, ωστόσο η ταυτότητα είχε εκδοθεί στον Ασπρόπυργο.

Από εκεί και έπειτα άρχισε να εξελίσσεται μια πολύμηνη έρευνα από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων που οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση εμπλέκονται μέχρι αυτή την ώρα 34 αστυνομικοί.

Νεότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για περισσότερους από 150 εμπλεκομένους μεταξύ αυτών δεκάδες ακόμα αστυνομικοί, αλλά και συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, κρατικοί υπάλληλοι, κα.

Πάντως, στην αστυνομική κοινότητα της χώρας κανείς δεν πιστεύει ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι πολύ ψηλότερα από τον Αστυνόμο εγκέφαλο του κυκλώματος.

εγκεφαλος

Πως δρούσε το κύκλωμα

Η εγκληματική οργάνωση των αστυνομικών είχαν εφοδιάσει με πλαστή ταυτότητα και το θύμα μαφιόζικης εκτέλεσης στις 16 Νοεμβρίου στη Νίκαια.  Ο αλβανικής καταγωγής άντρας, με το όνομα «Marios D», ο οποίος δέχθηκε τους πυροβολισμούς είχε προμηθευτεί μια πλαστή ταυτότητα από το συγκεκριμένο κύκλωμα, η οποία τον εμφάνιζε ως Έλληνα ομογενή με όνομα «Στέργιος Μ.».

Αυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο του κυκλώματος, «ξέπλεναν» έναντι αδράς αμοιβής κακοποιούς με βαρύ ποινικό παρελθόν.

Οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά, με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και, ταυτόχρονα, την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, όπου ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως, έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί.

Σωρεία κακουργημάτων

Μέχρι αυτή την ώρα κακουργηματικές διώξεις έχουν ασκηθεί σε 20 μέλη του κυκλώματος μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι και ένας δικηγόρος, οι οποίοι συμμετείχαν σε υποθέσεις παράνομων ελληνοποιήσεων, αποκομίζοντας όφελος πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, από την Εισαγγελική Αρχή ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά περίπτωση για σωρεία αδικημάτων, όπως: Εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατά μόνας, ψευδή βεβαίωση, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ’ επάγγελμα, διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των αστυνομικών ερευνών για σύλληψη και απέλασή τους, διακίνηση ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, συνέργεια στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας και συνέργεια στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των αστυνομικών ερευνών.

Οι 20 κατηγορούμενοι διώκονται, επίσης, κατά περίπτωση, για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και μη, προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών και ψευδή βεβαίωση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ